Nyheter > Regionens besparingar drabbar en redan utsatt grupp av människor

Regionens besparingar drabbar en redan utsatt grupp av människor

april 22, 2021

Region Stockholms besparingar på 64 miljoner kronor visar sig nu tydligt. Från och med januari infördes nya utgifter på elrullstolar, elscooter, arm- och bentränare samt skoinlägg. Stig-Joeran Samuelsson är en av många som drabbas.

I slutet av förra året beslöt politikerna i Regionfullmäktige i Stockholm att regionen ska spara in pengar på hjälpmedel. De som tidigare har fått hjälpmedel utskrivet fick därför ett brev från Region Stockholm i brevlådan i januari i år. Regionen informerade om att de har infört avgifter för förskrivna elrullstolar och elscootrar, arm- och/eller bentränare och skoinlägg. Stig-Joeran Samuelsson, som drabbades av polio 1950 när han bara var ett och ett halvt år gammal, använder sedan många år en permobil (som är en elrullstol) för att ta sig fram.
Han är kritisk att det sparas in pengar på de som redan befinner sig i en utsatt situation
– Jag är smått förbannad, men inte förvånad. Samhället går åt det hållet. Man ska betala själv mer och mer och vi med låg inkomst drabbas hårt, säger han.

Stig-Joeran Samuelsson.
Foto: Privat

Om man har elrullstol, elscooter, arm- och/eller bentränare utskrivet kommer en faktura skickas ut för varje hjälpmedel.
– Det handlar om 500 kronor per år för mig men det är en ytterligare kostnad. Alla vi som har en funktionsnedsättning är en utsatt grupp. Jag är pensionär och har en låg inkomst och vänder på varje krona för att få det att gå runt. Och nu ska vi tvingas betala för att få ett drägligt liv. Det är för jäkligt, säger Stig-Joeran Samuelsson.
Arm- och bentränare är viktiga hjälpmedel för vissa grupper.
– De som har arm- och bentränare använder dessa hjälpmedel för att hålla sig i form. De som ligger på marginalen ekonomiskt kommer kanske inte ha råd med de nya avgifterna och då kommer de att bli sämre. De blir sängliggande och orkar inte hålla sig uppe. Det kommer att bli dyrare för samhället på sikt, säger han.
Vad betyder permobilen för dig?
– Det gör att jag kan ta mig till olika ställen. Jag kan åka till min familjs kolonistuga. Att åka dit är som balsam för själen, det känns som om alla problem rinner bort när jag är där. Jag lever upp. Men också att bara åka och handla eller åka tunnelbana gör att man känner att man klarar sig själv, det är viktigt, säger han.
Stig-Joeran Samuelsson är även kritisk mot att det är olika regler för olika regioner i Sverige.
– Dessa besparingar gäller enbart i Region Stockholm. Det är olika regler beroende på var man bor i Sverige. Vissa regioner har det bättre än andra regioner. Samma regler borde gälla i hela Sverige. Det är tråkigt att det är så, säger han.

Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 25, 2023

Funktionsrätt Sverige i rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter

Enligt SCB har lite mer än hälften, 52 procent, sysselsättning bland personer med funktionsnedsättning i åldersgruppen 16-64 år. I…
Nyheter
maj 25, 2023

Anmäl dig till ett kostnadsfritt idrottsläger!

Är du idrottsintresserad? Om ja, då finns det möjlighet att delta i ett kostnadsfritt idrottsläger, Start Your Impossible Camp,…
Nyheter
maj 24, 2023

Pengarna finns för att bygga fler LSS-boenden men finns politisk vilja?

Sveriges kommuner har en utbredd brist på LSS-boenden. ”Självklart är ekonomin en utmaning, men pengarna finns – det som…