Resor

Dagsresa till det medeltida Söderköping och till Nyköping för en god kopp kaffe
Torsdagen den 7 maj 2020
Vi lämnar Kavallerivägen i Sundbyberg kl.08.30 och tar E4 an söderut, när vi kommer till Stavsjö Krog & Kafé är vårt förmiddagskaffe framdukat. När vi har druckit kaffe och kanske tittat i den lilla butiken är det dags att åka vidare.
Vi fortsätter vår resa på E4 an och när vi kommit ned för backarna svänger vi in i Norrköping och åker genom staden. Vi följer E22:an och kommer strax till Söderköping som är en medeltida stad. Här har många filmer spelats in under åren bland annat Göta Kanal med Janne ”Loffe” Carlsson och Kim Andersson och Astrid Lindgrens Madicken. En guide möter oss och tar oss med på en kort promenad och berättar för oss om stadens historia. Vi går längs med kanalen och framme vid Söderköpings Brunn lämnar guiden oss och det är tid för lunch. Söderköpings Brunn har anor från 1700-talet och är byggt ovanpå Sankt Ragnhilds källa vars vatten ansågs vara hälsobringande.
Vi äter vår lunch, kanske någon går ut i trädgården och besöker Brunnskyrkan innan vi far vidare. Vårt nästa mål är Nyköping där det är fri tid på stan och kanske någon är sugen på en kopp eftermiddagskaffe. Vi åker sedan den gamla vägen hemåt förbi bl.a. Vagnhärad och Tullgarns slott och kommer fram vid Järna, följer sedan E4 an sista biten. Vi är åter i Sundbyberg ca kl.18.30 efter en dag med historiska vingslag.

Foto: Söderköpings kommun, Emilie Alexandersson

Denna resa är subventionerad för RTP-S medlemmar.
Pris för resan: 465:- för medlemmar och 695:- för icke medlemmar vid min. 30 personer.
Inkl. resa i turistbuss med lift för rullstolar, förmiddagskaffe, lunch och guidning enligt program.
Intresseanmälan skall göras senast: 20 mars till RTP-S kansli telefon 08-545 622 60 eller info@rtps.se.
Kontaktperson: Petra Kascelan Bergqvist 08-545 622 64.
OBS ! Anmälan är bindande

 

Härlig resa till Bohuslän med spännande öar, museum, hällristningar och god mat

23 – 26 augusti 2020
Första dagen tar vi oss snett igenom landet med några stopp för fika och lunch och efter ett antal restimmar kommer vi så småningom fram till vårt boende på Bohusgården i Uddevalla.
Andra och tredje dagen kommer vår guide Anita Ingemansson att vara med i bussen och visa oss fina platser i Bohuslän. Vi kommer att besöka Havets hus i Lysekil som är ett stort akvarium och ta en stadsrundtur i Lysekil. Färden går sedan över Boknäset som har inspirerat Evert Taube att skriva många av hans visor, vidare till Ängö, Flatö, Ellös, Orust och Tjörn. Det blir många vägfärjor för att ta oss mellan de många öarna. Vidare kommer vi att besöka Smögen och ta en promenad på bryggan.
Vi kommer också att besöka Tanum och museet med de berömda hällristningarna som finns där. Det blir fika och lunch på lämpliga platser under dagarna. Fjärde dagen går hemresan via Hornborgarsjön och Kumla där vi kommer att göra stopp för fika och mat.  Hel resebeskrivning med ytterligare info i kommande nr av RTP-S Aktuellt.
Arrangör: RTP-S Aktivitetskommitté och Sundbergs Buss AB

Bohuslän. Foto: Pixabay