Nyheter > Nu kan fler med ryggmärgsskada få den bästa vården

Nu kan fler med ryggmärgsskada få den bästa vården

oktober 29, 2021

Pressmeddelande från Personskadeförbundet RTP:
Äntligen är vi i mål! I dag kom det glädjande beskedet om att Socialstyrelsen fattat beslut om vilka regioner som ska få bedriva nationell högspecialiserad ryggmärgsskadevård i Sverige. Personskadeförbundet RTP har enträget arbetat för detta sedan 1990-talet. Vi är övertygade om att beslutet nu innebär att fler som skadat ryggmärgen får tillgång till den bästa vården som finns att tillgå i Sverige.
Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslutade i går att tillstånd för att bedriva nationell högspecialiserad ryggmärgsskadevård fördelas till de fyra regionerna Stockholm, Skåne, Västerbotten och Västra Götalandsregionen.
Beslutet innebär att ryggmärgsskadevård nu definieras som högspecialiserad vård och koncentreras till endast ovan nämnda regioner i landet. Endast dessa fyra enheter får bedriva akut, subakut och primärrehabilitering tills personen i fråga är klar att skrivas ut till sin hembostad. Det blir med andra ord olagligt för alla andra sjukhus att bedriva den här vården under den första vård- och rehabiliteringsperioden i anslutning till ryggmärgsskadan.
Personskadeförbundet RTP har suttit med i den sakkunniggrupp som arbetat fram det förslag som Socialstyrelsen nästan i sin helhet nu har tagit.
– Vi är mycket nöjda med Socialstyrelsens beslut eftersom vi vet att en centralisering kommer att innebära en kvalitetsmässig bättre och mer jämlik vård för alla med ryggmärgsskador. Med en god rehabilitering och stöd från samhället kan en person med ryggmärgsskada leva ett aktivt och självständigt liv. Idag har vi all anledning att fira en stor framgång, säger Marina Carlsson, förbundsordförande Personskadeförbundet RTP.

Fakta om nationell högspecialiserad vård:
Med nationell högspecialiserad vård menas offentligt finansierad vård som bedrivs vid som mest fem enheter i landet. Vid bedömningen av om en åtgärd ska utgöra nationell högspecialiserad vård ska hänsyn särskilt tas till om vården är komplex eller sällan förekommande och om den kräver en viss volym, multidisciplinär kompetens, stora investeringar eller medför höga kostnader.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 25, 2023

Funktionsrätt Sverige i rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter

Enligt SCB har lite mer än hälften, 52 procent, sysselsättning bland personer med funktionsnedsättning i åldersgruppen 16-64 år. I…
Nyheter
maj 25, 2023

Anmäl dig till ett kostnadsfritt idrottsläger!

Är du idrottsintresserad? Om ja, då finns det möjlighet att delta i ett kostnadsfritt idrottsläger, Start Your Impossible Camp,…
Nyheter
maj 24, 2023

Pengarna finns för att bygga fler LSS-boenden men finns politisk vilja?

Sveriges kommuner har en utbredd brist på LSS-boenden. ”Självklart är ekonomin en utmaning, men pengarna finns – det som…