Nyheter > Liljeholmsbadet köps privat – osäkert om det blir ett bad

Liljeholmsbadet köps privat – osäkert om det blir ett bad

april 12, 2021

I cirka 60 års tid har RTP-S medlemmar simmat i Liljeholmsbadet vid Hornstull. Men 2016 stängdes badet på grund av badets dåliga skick. Nu planeras badet att säljas till privata intressenter. Oklart är om det blir anpassat till personer med funktionsnedsättning.

I 90 års tid har Liljeholmsbadet legat vid Liljeholmen på Södermalm. Och i slutet av 50-talet började dåvarande poliosimklubben att använda badet. Därför har medlemmar i dåvarande Riksföreningen mot Polio och sedermera Personskadeförbundet RTP-S i 60 års tid haft möjlighet att besöka det varma badet för sin rehabilitering och motion. Christine Hultmark Stenman kommer ihåg att hon första gången gick dit när hon var åtta år.
– Det var ett trevligt mindre anspråkslöst bad med trevlig personlig atmosfär som passade för alla åldrar, men som också var anpassat för personer med funktionsvariationer, säger hon.
Christine fortsatte att besöka Liljeholmsbadet ända tills 2016 då Stockholm stad tvingade att stänga badet på grund av att anläggningen var i ett så pass dåligt skick. Badet ansågs vara en säkerhetsrisk och sedan dess har badet stått öde och tomt.

Liljeholmsbadet.
Foto: Wikimedia commons

Stockholms stad har tidigare påpekat att det blir för dyrt att renovera badet och att det därför ska rivas. Sedan ett par år sedan har diskussioner förts om att en privat aktör ska få köpa badet och arrendera platsen. Men om det blir ett nytt bad eller ett kombinerat bad med en restaurang eller bara en restaurang är oklart.
– Blir det en privat aktör som ska öppna ett bad då har vi inga förhoppningar. Då ska det göras vinster och RTP-S kommer troligen inte ha råd att betala vad det kostar att abonnera badet, tror hon.
Enligt Christine är det inte rimligt att tro att det blir en fortsättning för RTP-S medlemmar i Liljeholmsbadet.
– Det är sorgligt, konstaterar hon.

Christine Hultmark Stenman.
Foto: Privat

Stockholm stad kommer att ansöka om rivning för att få ett nytt bygglov. Stadsbyggnadsnämnden kommer att fatta beslut om detta senare i vår.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 23, 2022

Svårt att uppnå majoritetsstyre i Stockholm

Det ser ut att bli svårt att nå ett majoritetsstyre i Region Stockholm. Kristdemokraterna tackar nej till att styra…
Nyheter
september 22, 2022

Girlsonwheels och Helle Andersson ska vara med i Sveriges radio P1

Girlsonwheels är en kvintett unga tjejer som är rullstolsanvändare. Gruppen har som syfte att motivera och inspirera andra som…
Nyheter
september 22, 2022

Björn Bildsten berättar om rehabilitering på Mälargården

Boka in denna föreläsning i kalendern! Björn Bildsten, verksamhetschef på Mälargården, föreläser om Mälargårdens rehabilitering. En rehabilitering som kan…