Nyheter > Liljeholmsbadet köps privat – osäkert om det blir ett bad

Liljeholmsbadet köps privat – osäkert om det blir ett bad

april 12, 2021

I cirka 60 års tid har RTP-S medlemmar simmat i Liljeholmsbadet vid Hornstull. Men 2016 stängdes badet på grund av badets dåliga skick. Nu planeras badet att säljas till privata intressenter. Oklart är om det blir anpassat till personer med funktionsnedsättning.

I 90 års tid har Liljeholmsbadet legat vid Liljeholmen på Södermalm. Och i slutet av 50-talet började dåvarande poliosimklubben att använda badet. Därför har medlemmar i dåvarande Riksföreningen mot Polio och sedermera Personskadeförbundet RTP-S i 60 års tid haft möjlighet att besöka det varma badet för sin rehabilitering och motion. Christine Hultmark Stenman kommer ihåg att hon första gången gick dit när hon var åtta år.
– Det var ett trevligt mindre anspråkslöst bad med trevlig personlig atmosfär som passade för alla åldrar, men som också var anpassat för personer med funktionsvariationer, säger hon.
Christine fortsatte att besöka Liljeholmsbadet ända tills 2016 då Stockholm stad tvingade att stänga badet på grund av att anläggningen var i ett så pass dåligt skick. Badet ansågs vara en säkerhetsrisk och sedan dess har badet stått öde och tomt.

Liljeholmsbadet.
Foto: Wikimedia commons

Stockholms stad har tidigare påpekat att det blir för dyrt att renovera badet och att det därför ska rivas. Sedan ett par år sedan har diskussioner förts om att en privat aktör ska få köpa badet och arrendera platsen. Men om det blir ett nytt bad eller ett kombinerat bad med en restaurang eller bara en restaurang är oklart.
– Blir det en privat aktör som ska öppna ett bad då har vi inga förhoppningar. Då ska det göras vinster och RTP-S kommer troligen inte ha råd att betala vad det kostar att abonnera badet, tror hon.
Enligt Christine är det inte rimligt att tro att det blir en fortsättning för RTP-S medlemmar i Liljeholmsbadet.
– Det är sorgligt, konstaterar hon.

Christine Hultmark Stenman.
Foto: Privat

Stockholm stad kommer att ansöka om rivning för att få ett nytt bygglov. Stadsbyggnadsnämnden kommer att fatta beslut om detta senare i vår.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
februari 27, 2024

Funktionsnedsatta saknar i stor utsträckning arbete

”Det är väl känt att personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga i stor utsträckning saknar arbete”. Nu ska…
Nyheter
februari 26, 2024

RTP satsar på att utbilda nya förebildscoacher

Personskadeförbundet RTP ska under våren 2024 utbilda nya förebildscoacher. Denna gång ska den nya gruppen förebildscoacher ha egen erfarenhet…
Nyheter
februari 23, 2024

Bli en användarexpert och lär dig att göra webbplatser tillgängliga för fler

Passa på att anmäla dig till en kurs som handlar om att lära dig mer om webbtillgänglighet. Om du…