Nyheter > Helle lär ut sitt eget gympass till RTP-S medlemmar

Helle lär ut sitt eget gympass till RTP-S medlemmar

oktober 27, 2022

Helle Andersson har skapat ett gympass för RTP-S medlemmar. Hon kallar det för ”Helles Lågtröskelövningar” och är bra för att mjuka upp stela leder och muskler.
– Det är ett bra pass för att få i gång kroppen, säger hon.

Personskadeförbundet RTP-S ungdomsambassadör Helle Andersson har speciellt för RTP-S medlemmar utarbetat ett gympass. Det är sju olika övningar för både rullstolsanvändare och för de som sitter i en vanlig stol.
– Jag kallar passet för ”Helles Lågtröskelövningar” för idén är att det ska vara enkla övningar som man kan göra hemma, säger hon.
Det är också ett gympass som går snabbt att göra.
– Det tar bara 10-15 minuter. Det är mycket rörlighet och inte så mycket styrka. Man behöver inte följa övningarna exakt i detalj. Man gör så gott man kan, säger Helle Andersson.
Och det är ett gympass som är skonsamt för överkroppen.
– Man kan göra övningarna varje dag men jag rekommenderar att man kör varannan dag så får man en dags återhämtning.
Helle Andersson, som är utbildad hälsopedagog och sport- och äventyrsledare, gör själv detta pass flera gånger i veckan och hon understryker hur bra hon mår av detta.
– Allt blir lättare i vardagen. Jag känner mig piggare och det ger mig energi. Rör man på sig så släpper det loss lyckohormonerna i kroppen. Jag känner mig mer glad och positiv.
”Helles Lågtröskelövningar” passar alla åldrar.
– Det är viktigt att man gör dessa övningar i sin egen takt. Det är bra övningar för balans, rörlighet, styrka och kondition. Det är ett bra pass för äldre, men även för unga, säger hon.

Övningarna:
1) ”Lymföppning” Sträck upp armarna så högt du kan. Sträck på överkroppen. Andas in djupt. Övningen väcker upp lymfsystemet i kroppen. Är en bra uppvärmningsövning.

2) ”Överkroppsvridning”
Håll ena handen på rullstolshjulet och den andra handen på ryggstödet. Vrid överkroppen till vänster och sedan till höger. Vrid hela kroppen, magen, axlar, nacke och bröst.

3) ”Dipsövningar”
Håll händerna på varsitt hjul eller sidoskydd. Tryck dig upp med hjälp av armarna så högt du kan så att du lyfter kroppen. Viktigt att man inte får ont någonstans.

4) ”Bröstsim”
Sträck ut armarna framåt och för händerna med raka armar ut på sidorna. Med stora rörelser för du armarna tillbaka till bröstet. Och börja om.

5) ”Armcirklar”
Sträck ut armarna åt sidorna. Gör små cirklar med armarna. Efter ett tag kan du göra cirklarna större. Byt håll och börja med små cirklar igen.

6) ”Boxning”
Knyt handen och boxa rakt framåt med en hand i taget. Dra tillbaka handen och gör samma sak med den andra handen. Om och om igen. Det är viktigt att sträcka fram även axeln och inte bara armen så överkroppen får jobba.

7) ”Solhälsningen” (Avslutning)
Håll armarna rakt ner. Lyft armarna åt sidorna i en rund rörelse och lyft armarna så att du håller armarna pekandes rakt upp. När armarna nått sin högsta punkt, luta dig framåt och låt armarna följa med i framåtrörelsen. Låt armarna falla ner, sträck på överkroppen och börja om med att lyfta armarna så att de pekar rakt ut åt sidorna. (Rör armarna runt som en sol.)

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
februari 26, 2024

RTP satsar på att utbilda nya förebildscoacher

Personskadeförbundet RTP ska under våren 2024 utbilda nya förebildscoacher. Denna gång ska den nya gruppen förebildscoacher ha egen erfarenhet…
Nyheter
februari 23, 2024

Bli en användarexpert och lär dig att göra webbplatser tillgängliga för fler

Passa på att anmäla dig till en kurs som handlar om att lära dig mer om webbtillgänglighet. Om du…
Nyheter
februari 22, 2024

Har myndigheterna någon kunskap om skyddsrummens tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning?

Forskare och DHR varnar för otillgängliga skyddsrum. Men politiker och myndigheter tiger om brister i krisberedskap och skyddsrum för…