Nyheter > Gunilla satsar stenhårt mot Paralympics 2024

Gunilla satsar stenhårt mot Paralympics 2024

mars 28, 2022

Med en vilja av stål har Gunilla Wallengren tagit 80 SM-guld, två EM-guld och sex VM-silver. Inte ens en hjärnskakning hindrade henne att delta vid Paralympics i Peking. Nu satsar 42-åringen mot Paralympics i Paris 2024.

Det finns idrottare i världseliten som ställer enormt höga krav på träning och kost. Gunilla Wallengren är en av dem. Gunilla Wallengren har haft en hel del motgångar men med en enorm jävlar anamma attityd har hon haft en lång och väldigt framgångsrik karriär. Gunilla Wallengren föddes med ryggmärgsbråck och är förlamad från midjan och nedåt. När hon var i fyraårsåldern började hon i en barngrupp på barnhabiliteringen i Vänersborg, där hon tillsammans med andra funktionshindrade barn fick öva sig på att hantera rullstolen. Varje träff avslutades med race i korridoren och där upptäckte hon tjusningen av att tävla och att åka snabbt. Hon har provat innebandy, basket, simning och dressyr, men det var friidrott som låg henne närmast om hjärtat. Redan som 15-åring hade hon sin första internationella framgång vid tävlingar i Kanada. Gunilla Wallengren tävlar i distanserna 200 meter, 400 meter, 800 meter, 1500 meter och 5000 meter. Hon har radat upp mängder med förstaplatser och är nu uppe i sammanlagt 80 SM-guld. Men karriären har inte alltid gått spikrakt uppåt. Vid Paralympics i Peking 2008 var hon i toppform och hon började med att tävla på distansen 5000 meter.
– Jag var vältränad och taggad. Det var en stor upplevelse att se den olympiska elden tändas, se andra internationella idrottare och bo i OS-byn. Jag såg mig själv ta mig först över mållinjen och sedan stå på pallen, säger hon.
När det var 500 meter kvar av loppet låg hon i en klunga längst fram i fältet. Då körde en motståndare in i hennes rullstol och kraschen blev våldsam. Gunilla körde omkull och slog huvudet i marken. Hon drabbades av hjärnskakning. Landslagsläkaren konstaterade att hon inte kunde fortsätta tävla under detta OS. Men Gunillas vilja av stål visade sig och med blåmärken och svullet ansikte trotsade hon alla förmaningar. Hon fortsatte tävla och slutade på sjätte plats på 800 meter och åttonde plats på 400 meter.
– Bara man är målmedveten så kan man tänja på gränserna, säger hon.
Bara några månader före VM i Doha 2015 drabbades hon av en blodpropp i ena benet. Återigen trotsade hon alla förväntningar. Hon tog sig till final och lyckades åka hem med en silvermedalj.
– Det var en medalj jag blev extra glad att ta. Eftersom förberedelserna var som de var så kändes det fantastiskt, säger hon.
Gunilla har tagit två EM-guld, sju VM-silver på internationella mästerskap. Och hon har deltagit i tre Paralympics. I 26 års tid har hon bedrivit en elitsatsning.
– Jag tränar annorlunda idag än när jag var yngre. Rullstolen är mer aerodynamisk idag med en lättare design och andra hjul. Jag tränar inte lika mycket men smartare. Jag känner att jag utvecklas fortfarande.
Vad är det som är din drivkraft?
– Jag har inte nått min topp än. Jag känner att jag hela tiden kan bli bättre. Jag är nyfiken på hur långt jag kan nå, säger hon.
Trots att hon är 42 år siktar hon på medalj på Paralympics 2024 i Paris.
– Då ska jag vara i så bra form som jag överhuvudtaget kan vara. Det gäller att se saker positivt. Att kämpa hårt och nå mina mål har och är en stor del av mitt liv, säger Gunilla Wallengren.

Bildtext: Gunilla Wallengren har samlat ihop mängder med VM- EM- och SM-medaljer och har en lång karriär bakom sig. Men törsten efter fler framgångar är lika stark idag. Nu satsar hon hårt inför Paralympics 2024 i Paris.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
februari 26, 2024

RTP satsar på att utbilda nya förebildscoacher

Personskadeförbundet RTP ska under våren 2024 utbilda nya förebildscoacher. Denna gång ska den nya gruppen förebildscoacher ha egen erfarenhet…
Nyheter
februari 23, 2024

Bli en användarexpert och lär dig att göra webbplatser tillgängliga för fler

Passa på att anmäla dig till en kurs som handlar om att lära dig mer om webbtillgänglighet. Om du…
Nyheter
februari 22, 2024

Har myndigheterna någon kunskap om skyddsrummens tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning?

Forskare och DHR varnar för otillgängliga skyddsrum. Men politiker och myndigheter tiger om brister i krisberedskap och skyddsrum för…