Nyheter > Frida Kahlo – ett liv med konst och sjukdomar

Frida Kahlo – ett liv med konst och sjukdomar

januari 21, 2022

Den mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo levde med komplicerade sjukdomar och ständig smärta under hela sitt liv. Vid sex års ålder drabbades hon av polio och vid 18 års ålder skadades hon svårt i en bussolycka.

Frida Kahlo föds 1907 och växer upp i ett välbärgat medelklasshem i Coyoacán utanför huvudstaden Mexico City. Frida, hennes föräldrar och hennes två systrar blev uppassade av familjens tjänstefolk och familjen uppfostrades i en katolsk anda.
När hon var sex år gammal drabbades hon av polio och låg då till sängs i nio månader med värkande ben. När hon var 18 år blev hon svårt skadad i en bussolycka. Hon bröt nyckelben, revben och bäckenet på flera ställen. Och det polioskadade benet med muskelatrofi, fick flera frakturer.
Frida fick först vård på ett klostersjukhus och vilade sedan i ett år i hemmet. Frida låg i sin säng och fick penslar och målarfärg av sin mor för att fördriva tiden. Hennes mor satte upp en spegel i taket så att hon kunde måla av sitt ansikte. Hon gjorde många självporträtt. Under sin långsamma rehabilitering lärde Kahlo sig att måla samtidigt som hon läste mycket om de gamla mästarnas konst.

Frida Kahlo, självporträtt.
Foto: Wikimedia commons

Hennes dröm att studera medicin och bli läkare skrinlades och hon började i stället leka med tanken på att bli konstnär.
När hon ett par år senare kunde ta sig fram med kryckor blev hon medlem i det mexikanska kommunistpartiet och genom en av medlemmarna lärde hon känna den etablerade mexikanska konstnären Diego Rivera och tycke uppstod. Hon var 22 år och han var 42 år och bara några månader senare var de gifta. Diego bedrog henne ständigt men Frida hade också kärleksförhållanden vid sidan om. Ett rykte var att hon hade ett förhållande med Leo Trotskij när han var på landsflykt i Mexiko.
Frida Kahlo älskade Mexiko och dess historia och kultur och klädde sig gärna i granna mexikanska folkdräkter och stora smycken. Hon målade gärna sina ögon och kraftiga ögonbryn.
Frida ville ha ett barn med Diego, men hennes skadade kropp gjorde att hon inte kunde få barn. Hon fick flera missfall. Det visade sig också att hon hade en medfödd missbildning av ryggraden. Fridas liv omfattades ständigt av smärta, operationer, sjukhusbesök och olika korsetter för att hålla ryggen rak.
Den hårt prövade Frida Kahlo sa en gång till en journalist: ”Jag har världsrekord i operationer”. Hon tvingades utstå ett 30-tal operationer, och operationerna gav inspiration och motiv till hennes målningar.

Frida Kahlo.
Foto: Wikimedia commons

I Frida Kahlos konstnärskap har smärtan en central plats. Hon använde sig av sin smärta och förvandlade den med stor fantasi till konst. Frida Kahlos verk är som en reflektion av hennes liv. Hon har också blivit en symbol för feminismen. Kahlo skildrade sina egna erfarenheter utan att försköna dem och tog upp frågor om etnicitet, identitet, klass och postkolonialism.
Totalt gjorde Frida Kahlo cirka 200 målningar under sitt liv.

Frida Kahlo och Diego Rivera.
Foto: Wikimedia commons

Från år 1951 blev hennes hälsa allt sämre. Hon satt största delen i rullstol och använde mängder av medicin och alkohol för att lindra smärtan. Frida Kahlos enda egna utställning i Mexiko ägde rum i Mexico city 1953. Hon var i ett mycket dåligt skick. När hon tog emot alla gäster låg hon i en säng mitt i galleriet. Kort därpå drabbas hon av kallbrand och måste amputera höger underben.
Den 13 juli 1954 dog Frida i sitt hem. Hennes sista målning var väldigt ny och hade knappt hunnit torka. Målningen föreställer några meloner och på en melon hade hon skrivit Viva la Vida (Leve Livet) med rött läppstift.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
februari 26, 2024

RTP satsar på att utbilda nya förebildscoacher

Personskadeförbundet RTP ska under våren 2024 utbilda nya förebildscoacher. Denna gång ska den nya gruppen förebildscoacher ha egen erfarenhet…
Nyheter
februari 23, 2024

Bli en användarexpert och lär dig att göra webbplatser tillgängliga för fler

Passa på att anmäla dig till en kurs som handlar om att lära dig mer om webbtillgänglighet. Om du…
Nyheter
februari 22, 2024

Har myndigheterna någon kunskap om skyddsrummens tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning?

Forskare och DHR varnar för otillgängliga skyddsrum. Men politiker och myndigheter tiger om brister i krisberedskap och skyddsrum för…