Foto: Marie Kårlin. Bengt Bergqvist blev förra året hedersmedlem i föreningen och visar här upp sitt diplom.
Nyheter > Bengt blev hedersmedlem efter lång och trogen tjänst i RTP Norrtälje

Bengt blev hedersmedlem efter lång och trogen tjänst i RTP Norrtälje

januari 11, 2023

Bengt Bergqvist var initiativtagare till att starta RTP Norrtälje 1992. Han har varit eldsjälen bakom många projekt i föreningen. Förra året blev han utsedd till hedersmedlem i Norrtälje och även nominerad till hedersmedlem i riksförbundet RTP.

Det finns ingen i lokalföreningen RTP Norrtälje som inte vet vilken viktig och inflytande roll Bengt Bergqvist har haft i föreningen. Det var Bengt och kompisen Lennart Olsson, båda drabbade av polio i unga år, som drog i gång föreningen 1992.
– Det fanns då bara länsföreningen och man ville då i stället göra en kommunindelning. Vi frågade vad medlemmarna ville göra och alla sa att de ville träna i en varmvattenbassäng. Det var badet som lade grunden till föreningen, säger Bengt Bergqvist.
Bengt Bergqvist har varit väldigt aktiv i föreningen. Han har arrangerat föreläsningar om polio och nackskador. Bengt har annonserat i lokalpressen efter personer som har polio och nu börjat få symptom av postpolio. Han har vid flera tillfällen bjudit in läkare och ordnat en mottagning för att utreda om man har drabbats av postpolio.
Han har också varit engagerad i en tillgänglighetsgrupp inom kommunen och presenterat flera bra förslag som har resulterat i tillgänglighetsanpassningar i samband med nyproduktion och ombyggnationer.

Hur kommer det sig att du har haft så många idéer och så stort engagemang?
– Eftersom jag drabbades av polio vid tre års ålder har det blivit helt naturligt för mig att jobba med dessa frågor, säger han.
Du beskrivs av andra medlemmar i föreningen som positiv och glad. Hur kommer det sig?
– Jag är uppväxt i en glad familj och då blir man glad, säger Bengt Bergqvist med ett skratt.
Hur firade du utnämningen till hedersmedlem i Norrtälje RTP?
– Jag firade det med en extra kopp gott kaffe. Det känns väldigt hedrande, säger Bengt Bergqvist.
Marie Kårlin är ordförande i Norrtälje RTP.
– Bengt har betytt jättemycket för att han har haft ett stort engagemang för föreningen. Bengt lade grunden till vår förening, säger hon.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 29, 2023

Det nya färdtjänstavtalet visar på stora förbättringar

Det nya färdtjänstavtalet, som började gälla den 1 april, innebar fler aktörer och en högre ersättning till taxibolagen. Det…
Nyheter
maj 26, 2023

Elever med nedsatt rörelseförmåga känner sig inte integrerade

”Det finns stora problem kopplade till inkludering i gymnasieskolan. Det är en mycket liten andel av eleverna som upplever…
Nyheter
maj 25, 2023

Funktionsrätt Sverige i rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter

Enligt SCB har lite mer än hälften, 52 procent, sysselsättning bland personer med funktionsnedsättning i åldersgruppen 16-64 år. I…