Resor > Anmäl dig till en spännande resa till Gotland

Njut och koppla av med en resa till Gotland

RTP-S resa till Gotland 10-13/9 2023.
Dag 1 10/9. Vi startar från Kavallerivägen och åker mot Nynäshamn där vi stiger ombord på Destination Gotland. På resan över, som tar 3,5 timmar, har vi bokade stolar i försalongen där man kan luta sig tillbaka med en bok eller ett korsord om man vill. Det finns servering ombord på båten för den som vill ta en fika eller en bit mat.
När vi kommer till Visby möts vi av vår guide, Gunilla Lauström, som ska vara med oss i fyra dagar.
Vi åker direkt till Almedalen för en stadsvandring. Vi snirklar oss upp i stan bland gränder och kyrkoruiner, tar ett stopp vid S:ta Maria Domkyrka. Därifrån tar vi oss till Botaniska trädgården och njuter av höstens blommor. Efter detta är det dags att åka till hotellet för incheckning. Vi kommer att bo på Scandic Visby, som ligger precis vid färjeterminalen. När vi har kommit i ordning på rummen är det dags för gemensam middag på hotellet.
Dag 2 11/9. Vi börjar dagen med en god frukost innan vi sätter oss i bussen för dagens tur.
Idag går färden mot Sudret, som det allra sydligaste Gotland kallas. Första svängen av från stora vägen går ner mot Gnisvärd, där vi åker genom den charmiga lilla fiskehamnen. Vi fortsätter sedan söderut och tar så småningom av mot den alltid ljuvliga Ekstakusten, där vi sakta färdas fram på den lilla vägen bland martallar och enebuskar. Vi passerar Kronvalls fiskeläge, innan vi kommer till Margus i Hablingbo. Där tar vi bussfika och de som vill har möjlighet att shoppa loss på allehanda ”bra-att-ha-saker”. Där finns även toaletter.
Vi fortsätter söderut. Sista biten fram till den gotländska sydspetsen följer vi Kettelviksvägen, som slingrar sig fram utmed havet. Där tar vi också ett litet stopp vid det lilla sandstensmuseet, där vi får berättat för oss om sandstenens nytta för Gotland genom åren.
I slutet på Kettelviksvägen hittar vi den kände rauken Hoburgsgubben. Längst ut på sydspetsen står han och från rätt vinkel kan man se hans näsa i profil.
Därifrån tar vi oss till Holmhällar för att inta vår lunch på det anrika pensionatet. Det finns också möjlighet att gå ner mot stranden en bit, där det gamla fiskeläget ännu finns kvar.
Innan vi börjar hemfärden besöker vi även en av Sudrets medeltida kyrkor.
På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.
Dag 3 12/9. Även idag äter vi en god frukost innan vi beger oss ut på äventyr.
Vi utforskar Fårö grundligt denna dag. Vi ser Digerhuvuds och Langhammars raukar och vid de sistnämnda stannar vi till. Antingen går vi ner till dem och kommer riktigt nära, eller så stannar vi uppe på klippkanten och beundrar dem på avstånd från ovan, med Östersjön och horisonten som bakgrund.
Lunch intar vi på Fårögården, där Kerstin med personal dukar fram åt oss. Alltid lika gott!
Naturligtvis åker vi till Fårö kyrka och kyrkogård, där Ingmar Bergman och hans hustru Ingrid Bergman ligger begravda. Under vår resa på Fårö får vi också se några filminspelningsplatser. Bergman spelade ju in sex filmer på Fårö.
Ryssnäs med Engelska kyrkogården ingår i vår tur på Fårö. Den är ju en av många kolerakyrkogårdar som användes under mitten av 1800-talet. Numera är det en ljuvlig liten plats på stenstranden, där det nästan alltid är lä.
Någonstans under vår färd finner vi också plats och tid för vårt medhavda bussfika.
Dag 4 13/9. Vi äter en god frukost innan vi lastar in väs- korna i bussen och ger oss av på nya äventyr.
På vår sista dag åker vi österut, mot Roma Klosterruin. Det var här mitt på Gotland som cisterciensermunkarna bestämde sig för att anlägga sitt kloster i mitten av 1100-talet och än finns ruinen av klosterkyrkan kvar. Vi kan också se spåren från de övriga klosterbyggnaderna. Idag är det också platsen för teater sena sommarkvällar.
Från Roma kör vi vidare österut mot Östergarnslandet där vi så småningom äter lunch. Vi färdas nedanför Östergarnsberget och kommer ut på Sysne udd, som vi rundar innan vi börjar vår färd tillbaka till stan. Det blir några timmar på egen hand i Visby innan det är dags att åter ta färjan tillbaka till fastlandet.

Pris för resan är 5 370:- för medlemmar och 6 870:- för icke medlemmar. Enkelrumstillägg 1 335:-
Inklusive resa i turistbuss med toalett och med lyft för rullstolar, båtresa t o r, del i dubbelrum med frukost, förmiddagskaffe dag 2 och 3, lunch 3 dagar, middag 3 dagar, lokalguide, entréer och visningar enligt program.
OBS! Intresseanmälan ska göras senast: 1 augusti 2023 till Cecilia Paulsson 08-545 622 64 eller cecilia.paulsson@rtps.se. Bindande anmälan efter sista anmälningsdag. Kom ihåg att anmäla hjälpmedel, specialkost och undvik starka dofter. Sundbergs Busstrafik AB erbjuder inte avbeställningsskydd, du bör därför ha en personlig reseförsäkring med avbeställningsskydd. Om du inte har reseförsäkring i din hemförsäkring bör du kontakta ditt försäkringsbolag och teckna en separat reseförsäkring. Observera att i vissa bankkort ingår en reseförsäkring. Sundbergs Busstrafik innehar lagstadgad resegaranti.
Vid ojämnt antal anmälda tillkommer enkelrumsavgiften för den sist anmälda som inte angett resesällskap. Så snart vi vet mer om färjetiderna kan vi återkomma om tid för avresa och ankomst Rissne. Avresa och ankomsttid läggs då ut på hemsidan samt står med i nästa nummer av tidningen.
Arrangör Aktivitetskommittén & Sundbergs Buss AB

Foto: Pixabay. Visby på Gotland.

Datum
september 10, 2023
Pris
Pris för resan är 5 370:- för medlemmar och 6 870:- för icke medlemmar. Enkelrumstillägg 1 335:-
Anmälan
Intresseanmälan ska göras senast: 1 augusti 2023 till Cecilia Paulsson 08-545 622 64 eller cecilia. paulsson@rtps.se.
Kontaktperson
Cecilia Paulsson 08-545 622 64 eller cecilia. paulsson@rtps.se.
Dela resa