Foto: Jonas Jönsson. Christer Olsén är RTP-S yogaledare.
Nyheter > Yoga förbättrar den kognitiva hälsan och bromsar demens för äldre

Yoga förbättrar den kognitiva hälsan och bromsar demens för äldre

februari 1, 2024

Gympa för hjärnan är bättre än konditionsträning både när det gäller den kognitiva hälsan och för att motverka demens. Det visar en ny stor studie från Hälsohögskolan i Jönköping.
– Yoga gör att jag känner mig både stark i tanken och smidig i kroppen, säger Christer Olsén, som hållit på med yoga i 20 års tid.

Tidigare studier har visat varierande och ibland motstridiga resultat om i vilken utsträckning motion kan påverka kognitionen. Men den nya studien, som publicerades i september i år, visar tydliga mönster. Studien åskådliggör att styrke- och konditionsträning har en låg effekt på den kognitiva förmågan, men däremot har yoga en positiv effekt på den kognitiva förmågan. För att få bäst effekt krävs regelbunden yoga under en längre period. Studien, som är ett samarbete mellan Hälsohögskolan i Jönköping och Region Jönköpings län, innefattar fler än 20 000 personer över 55 år från hela världen.
– Yoga kombinerar andningskontroll med olika fysiska övningar, vilka påverkar autonoma nervsystemet och reglerar ned sympaticusaktiviteten. (Redaktionens anmärkning: Sympaticusaktiviteten aktiveras i situationer där människan blir utsatt för psykisk eller fysisk stress). Det är helt enkelt en metod för att hantera och motverka stress vilket förbättrar emotionell kontroll, kroppskontroll, välbefinnandet samt förbättrar uppmärksamhet, minne och andra kognitiva funktioner, säger forskaren Peter Blomstrand vid Hälsohögskolan i Jönköping på hemsidan forskning.se
Forskare vid Hälsohögskolan i Jönköping förordar därför att yoga eller liknande aktiviteter som till exempel tai chi, pilates eller qigong bör vara en del av äldre människors regelbundna träningsrutiner för att upprätthålla en bra kognitiv hälsa. Christer Olsén, skadegruppskontakt på Personskadeförbundet RTP-S, har i 20 år arrangerat yogakurser på RTP-S kansli. Han drabbades av en hjärnskada under en motorcrosstävling för 30 år sedan. Christer betonar hur viktigt yoga är och har varit för honom och är inte förvånad över resultatet från den nya studien.
– Utan yoga skulle livet inte funka. Med yoga så kan jag slappna av. Jag blir lugnare och då kan jag tänka mer klart. Jag känner mig mindre stressad och det påverkar mitt välbefinnande, säger han.
Christer känner att yogan gör att han kan fokusera bättre både mentalt och fysiskt på olika saker som uppkommer i livet.
– Yogan påverkar min hjärna positivt. Jag känner mig både stark i tanken och smidig i kroppen, säger Christer Olsén.
Studien vid Hälsohögskolan i Jönköping visar också att yoga, i jämförelse med styrke- och konditionsträning, har större kapacitet och kraft att bromsa åldersrelaterad kognitiv nedgång, som till exempel demens.
Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
oktober 2, 2024

OBS ny tid. Häng med på ett besök till Stadsmuseet och lär dig mer om Gustav Vasa och häxor!

Följ med på en hisnande historisk resa från när Stockholm var en liten plats i norra Europas utkant till…
Nyheter
oktober 2, 2024

Välkomna till en oförglömlig kväll med god mat, jazziga toner och trevligt sällskap!

Återigen bjuder RTP Nordväst in till en kväll med god mat och musik. I år står gruppen ”Jazz på…
Nyheter
oktober 1, 2024

Rehabresor till varmare länder kan bli verklighet – i Gävleborg

Nu ska patienter i Gävleborg, som har kroniska sjukdomar, kunna åka till varmare länder på rehabilitering. Gävleborg blir då…