Nyheter > Vintersol är stängt för Ebba och andra patienter från Stockholms län

Vintersol är stängt för Ebba och andra patienter från Stockholms län

november 12, 2021

I många år har medlemmar i Personskadeförbundet RTP-S fått remiss för rehabilitering på Vintersol på Teneriffa. Men nu finns inget avtal mellan Region Stockholm och Vintersol. Och inga nya avtal förväntas att skrivas. RTP-S medlem Ebba Ullman är kritisk.

Vintersol är en rehabiliteringsanläggning som funnits sedan 1965 och specialiserar sig på neurologiska och reumatiska sjukdomar. Vintersol ligger vackert längs en strand på södra Teneriffa och är anpassat för funktionsnedsatta. Sedan starten har Personskadeförbundet RTP-S medlemmar ansökt om rehabilitering via sitt landsting, som numera är Region Stockholm.

Rehabiliterings-anläggningen Vintersol på Teneriffa.
Foto: Yvonne Andersson

Patienterna vänder sig först till sin vanliga läkare som skriver ut ett läkarintyg. Remiss och ansökan skickas sedan till handläggaren på Region Stockholm. Men sedan några månader tillbaka har avtalet mellan Region Stockholm och Vintersol löpt ut vilket innebär att det inte längre går att få rehabilitering för de som bor i Stockholms län. I Stockholms län är rehabiliteringsresorna indragna på grund av covid-19-pandemin.
– Det blir en jättestor förlust för mig. Jag har fått vara där en gång vartannat år sedan början av 2000-talet. Den fysiska träningen är viktig, man känner att man får en ny kropp. Man känner sig 20 år yngre, säger Ebba Ullman som lever med diagnosticerad postpolio
Ebba Ullman har besökt Vintersol sammanlagt tio gånger som har varit betydelsefull för hennes välbefinnande.
– Det är både en fysisk och mental upphämtning. När jag kommer hem så går jag bättre och är betydligt rörligare i kroppen. Jag är inte lika trött och mina leder är mjukare. Det brukar kännas fantastiskt, säger hon.

Ebba Ullman riktar skarp kritik mot Region Stockholm.
Foto: Jonas Jönsson

Vad tycker du om att Region Stockholm inte har skrivit ett nytt avtal?
– Det är så tyst ifrån alla intresseorganisationer som har patienter på Vintersol. Det känns som om det är ett gyllene tillfälle för Region Stockholm att slingra sig ur sina åtaganden. Det finns ingen kontinuitet. Den politiska majoriteten verkar anse att det är upp till individen att betala själv om man ska åka dit, säger Ebba Ullman.
Det är många patienter med postpolio, psoriasis, neurologiska diagnoser och reumatiska sjukdomar som rehabiliteras på Vintersol varje år. Coronapandemin har påverkat Region Stockholms val att inte skriva på ett nytt avtal. Trots att Vintersol nu har öppnat igen verkar det inte framöver bli fler patienter från Stockholms län .
– Avtalen för rehabilitering i varmt klimat löpte ut den 30 juni 2021. Det finns ett stort utbud av rehabilitering på olika vårdnivåer i Stockholm och inga nya avtal för rehabilitering i varmt klimat avses att upphandlas, svarar Region Stockholms pressavdelning i ett mejl.
Var ska de som är i behov av rehabilitering i varmt klimat göra så länge det inte finns något avtal mellan Region Stockholm och Vintersol?
– Patienter rekommenderas att kontakta sin läkare för bedömning och vid medicinskt behov remiss till lämplig rehabilitering i Stockholm, svarar Region Stockholm.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
april 16, 2024

Missa inte att lyssna på äventyrarna Anders Andrae och Linus Palmqvist

Passa på att ta del av äventyrarna Anders Andrae och Linus Palmqvists erfarenheter av att vandra S:t Olavsleden med…
Nyheter
april 16, 2024

Delta i ett webbinarium om hur partier vill driva funktionsrättsfrågor i Europa

Passa på att delta i ett webbinarium inför EU-valet. Hur vill partierna driva funktionsrättsfrågor i Europa? Anmälan görs på…
Nyheter
april 15, 2024

Region Stockholm fortsätter arbetet med omställningen till en god och nära vård

Under en nätverksträff berättade Gabriele Radler Liljeberg och Yvonne Lettermark från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen om Region Stockholms arbete med…