En nackskada kan bli en mycket komplex skada och kan bli långvarig. Det kan uppstå en mängd olika symtom och därför är rätt rehabilitering viktig. Det var något som läkaren Karolina af Ekenstam och Monika Löfgren, legitimerad sjukgymnast och docent, föreläste om i våras på RTP-S kansli.
Det är många som drabbas av nackskador. Nackskador är den vanligaste trafikskadan och bara i Sverige drabbas cirka 25 000 människor varje år. Vissa får långvariga problem med nacksmärtor som ibland kan vara svåra att rehabilitera.
– Det finns olika typer av smärta. Smärta uppstår när smärtsignaler når hjärnan. Långvarig smärta är återkommande och smärtsystemet är då känsligare och reagerar lättare, säger Karolina af Ekenstam, special läkare vid högspecialiserade smärtrehabilitering vid Danderyds sjukhus.
Vid långvarig smärta kan den drabbade bland annat få nedsatt aktiv rörlighet, neurologiska symtom, nedsatt balans, huvudvärk, smärta i axlar och mellan skuldrorna, trötthet i musklerna, stickningar i armarna och en försämrad andning och en känsla av att inte orka hålla upp huvudet.
– Huvudet väger mycket och det finns små känselorgan i nacken som lätt kan skadas. Det finns små fina ligament som sträcks ut och musklerna kommer i obalans. Det finns många saker man måste ta tag i när patienter med långvarig smärta kommer till oss, säger Monika Löfgren, sektionschef, legitimerad sjukgymnast, docent och specialiserad i smärta och smärtbehandling vid Danderyds sjukhus
Det finns en mängd olika övningar som är bra men det gäller att anpassa rehabiliteringen.
– Det viktiga är att komma i gång och röra sig. Men man behöver stöd av en fysioterapeut för att träna rätt, säger Monika Löfgren.
Enligt Monika Löfgren är det av stor vikt att börja med små och mjuka kontrollerande rörelser. Ett exempel är att ligga på rygg på ett platt underlag och göra små nickrörelser och små vridrörelser med huvudet för att få i gång de små inre musklerna.
– Ta inte i för mycket på än gång. Börja sakta och öka långsamt för tar du i för mycket så får du ont. Rör på dig fem gånger i veckan, hellre en promenad på 15 minuter än ingen alls, säger hon och tillägger:
– Om man får ont när man har tränat då ska man ha ett uppehåll tills smärtan har lagt sig. Det är okej att smärtan ökar lite men det gäller att smärtan inte är kvar innan man tränar igen. Det gäller att göra träningen rätt.
Smärtrehabiliteringen, Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus, har, sedan några år tillbaka, utvecklat ett träningsprogram i virtuell miljö för de som drabbats av långvariga nacksmärtor.
– Patienten sätter på sig virtuella glasögon, så kallade VR glasögon, och då kan man följa ett personligt inställt träningsprogram. Det är ett enkelt och effektivt program att följa. Träningsprogrammet finns att tillgå hos
fysioterapeuter, men programmet och VR-glasögonen finns även att köpa, säger Monika Löfgren.
Text: Jonas Jönsson
Fakta/Nacksmärta och symtom
Olika typer av smärta: Nociceptiv smärta (Skada/retning på icke-nervvävnad). Neuropatisk smärta (Skada eller sjukdom i nervsystemet). Nociplastisk smärta (Förändrad funktion i smärtkänselsystemet). Olika typer av nackskada: WAD, Whiplash Associated Disorder. (En skada eller funktionsstörning som uppkommer i anslutning till ett whiplashvåld.) Halsryggsdistorsion. Cervikalgi. Symtom: Nackstelhet, inskränkt rörlighet nacksmärta, huvudvärk, smärta mellan skulderbladen, domningar/stickningar (ibland ut i armarna), käkledsbesvär, yrsel, neurologiska symtom, hörselbesvär, synstörningar, dubbelseende, dimsyn, ögontrötthet och svårigheter att fokusera blicken, kognitiva svårigheter, koncentrationsförmåga, minne, sömnproblem, stresskänslighet, irritabilitet, nedstämdhet, ångest, psykisk uttröttbarhet, ljus- och ljudkänslighet, känsla av att vara ”på helspänn” hela tiden.
Källa: Monika Löfgren och Karolina af Ekenstam.