Foto: Wikipedia commons. Itzhak Perlman anses av många som världens nu främsta levande violinist.
Nyheter > Världens främsta violinist drabbades av polio som fyraåring

Världens främsta violinist drabbades av polio som fyraåring

oktober 20, 2022

Itzhak Perlman är en av världens absolut främsta och mest kända violinister. Trots att han som fyraåring drabbades av polio.

Itzhak Perlman föddes 1945 i Tel Aviv och blev väldigt tidigt intresserad av fiol efter att ha suttit och lyssnat på ett klassiskt musikframträdande på radio. Redan vid tre års ålder sökte han till en musikskola men blev nekad eftersom han ansågs för liten för att hålla en fiol. När han var fyra år gammal kände han att allt inte stod rätt till.
– Jag låg en eftermiddag i min säng och så försökte jag ställa mig upp på sängen men jag kände mig lite svag. Jag var tvungen att sätta mig ner. Jag som gillade att cykla snabbt och göra sådana saker kände nu att det inte gick längre, säger han i en intervju med Voice of America (VOA) 2011. En läkare konstaterade att han drabbats av polio.
– Vid fyra års ålder var jag snabbt tvungen att förlika mig med den förödande verkligheten med att drabbas av polio, säger Itzhak Perlman i en intervju med Jerusalem Post 2015.

Polioviruset tvingade honom att ta sig fram med kryckor och benstöd men hans armar och händer var inte påverkade.
– Medan viruset omöjliggjorde normal användning av mina ben, var mina händer skonade, säger Itzhak Perlman till samma tidning.
Han lärde sig att spela fiol med hjälp av en leksaksfiol tills han var gammal nog att studera på ett musikkonservatorium och vid Musikhögskolan i Tel Aviv. Han gav sin första fiolkonsert när han var 10 år gammal och när han var 13 år flyttade han till USA för att studera vid Juilliard School. Itzhaks karriär var snabb och spikrak. Perlman spelade fiol på The Ed Sullivan Show 1958. Och några år senare, 1964, blev han inbjuden igen till samma show och vid samma tillfälle uppträdde Rolling Stones.

Perlman började turnera och gav mängder med konserter samtidigt som han spelade in mängder med skivor. Perlman har sedan han var fyra år gammal gått med benstöd och kryckor och givit konserter sittande. Han har underhållit miljontals tv-tittare i alla åldrar i populära program som The Tonight Show och Sesam Street samt inför presidenter på ett antal tillställningar i Vita huset. Perlman har också i många år samlat in pengar för bekämpningen av polio i världen.
– Det är egentligen inte viktigt för mig om folk känner till att jag är en polioöverlevare och trots detta har haft en karriär. Det viktigaste är att ingen ska behöva gå igenom det jag har gått igenom eftersom det nu finns tillgång till ett vaccin, säger han till Voice of America.
Han är överöst av fina utmärkelser. Han har mottagit 16 Grammy Awards, som betraktas som musikens motsvarighet till filmvärldens Oscar-utmärkelse. Och fyra Emmy Awards, kan ses som tv-världens motsvarighet till filmvärldens Oscar. Itzhaks Perlman bor i New York med sin hustru Toby. De har fem barn tillsammans.
Text: Jonas Jönsson

 

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
april 12, 2024

Filmkomikern Harold Lloyd gjorde stunttrick på film med bara åtta fingrar

När Harold Lloyd ska ta några pressbilder inför sin nya stumfilm exploderar en bomb, som han tror är en…
Nyheter
april 11, 2024

Personer med funktionsnedsättning ska inkluderas på arbetsmarknaden!

Funktionsrätt Stockholms län arrangerade nyligen ett panelsamtal som handlade om att personer med funktionsnedsättning ska ges rättvisa möjligheter till…
Nyheter
april 5, 2024

Kom och prova häftiga produkter i Frösundavik!

På lördagen den 13 april klockan 11:00-16:00 arrangeras en minimässa om utomhushjälpmedel i Frösundavik. Då kommer det finnas möjlighet…