Nyheter > Var rädd om hjärnan – använd cykelhjälm!

Var rädd om hjärnan – använd cykelhjälm!

september 24, 2020

Covid-19 spär nu ytterligare på trenden med att allt fler väljer att ta cykeln istället för att trängas i kollektivtrafiken. Samtidigt föreslår nu Regeringen en gigantisk satsning på cykling, som bland annat syftar till att stärka folkhälsan. En positiv utveckling. Men bara om man samtidigt lyfter vikten av att göra cyklingen säkrare genom bland annat ökad cykelhjälmsanvändning – då skulle man rädda både liv och stärka folkhälsan!
Personskadeförbundet RTP arbetar skadeförebyggande och användandet av cykelhjälm är en av våra hjärtefrågor. Många av våra medlemmar lever med hjärnskador efter cykelolyckor, deras skador hade kunnat lindras eller helt uteblivit om de använt cykelhjälm.
Därför har vi valt att trumma ut budskapet – Var rädd om hjärnan och använd cykelhjälm! – då vi idag uppmärksammar Personskadedagen. Kampanjen bedrivs både på nationell och lokal nivå vilket innebär att vi kommer att synas på olika platser runt om i landet.
Cyklister står för hälften av alla allvarliga trafikskador. Ofta är det huvudet som får ta den hårdaste smällen. Har man otur får man en hjärnskada som aldrig läker och som förändrar den man är för alltid. Om alla använde cykelhjälm skulle antalet omkomna kunna minska med 25 procent, och antalet allvarligt skadade med 50 procent. Men tyvärr är det många som skippar hjälmen. Det nationella målet för cykelhjälmsanvändningen är att minst 70 procent av cyklisterna ska använda hjälm år 2020. Trots detta var hjälmanvändningen bland vuxna förra året bara drygt 40 procent.
– Många svåra cykelolyckor sker när cyklister krockar med bilar eller andra fordon. Men den vanligaste är singelolyckor – och därför har hjälmen en avgörande betydelse. Det är också viktigt att skaffa sig en ordentlig hjälm och se till att den sitter ordentligt på huvudet, säger Marina Carlsson, förbundsordförande Personskadeförbundet RTP.
De flesta förefaller inse att hjärnan är ett viktigt organ värt att skydda, men allt för många får fortfarande svåra hjärnskador eller omkommer till följd av att de cyklat utan hjälm. Bakom varje siffra i statistiken finns en tragedi.
Att bära cykelhjälm borde vara lika självklart som att använda bilbälte när man åker bil!
I samband med Personskadedagen berättar Helena Stigson, forskare på Folksam, i en film på https://www.facebook.com/rtp.se/videos/796453681105340 om hur cykelhjälmen skyddar vid en olycka. Hon avslöjar också vilka hjälmar som ger bäst skydd.
_________________________________________________________________
Kontakt:
Marina Carlsson, förbundsordförande, marina.carlsson@rtp.se, Tel: 08-629 27 92
Helena Tiderman, kommunikatör, helena.tiderman@rtp.se, Tel: 08-629 27 98
PRESSMEDDELANDE Sundbyberg 2020-09-24

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juli 1, 2024

Hur kan du förbereda dig på bästa sätt inför en krissituation?

Hur ska man agera i en krissituation? Det var något som Utbildningsgruppen på Funktionsrätt Stockholms län diskuterade under ett…
Nyheter
juni 28, 2024

Läs om vilka insatser som genomförts inom ramen för #DelaktighetsBoosten

Länsstyrelserna har åren 2018–2023, i samarbete med MFD (MFD) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), haft ett uppdrag att…
Nyheter
juni 26, 2024

RH-gruppens påverkansarbete gav resultat

Den 22 april genomförde Trafikregionråd i Region Stockholm Anton Fendert (MP) tillsammans med RH-gruppen ett oannonserat stresstest av SL:s…