Tom Lindberg levde ett aktivt liv med skidåkning, orientering och motorcykel. Han har till och med ett VM-brons i enduro i bagaget. Men under en semester i Lettland så förändrades allt. Han krockade med en gran efter att han slungats av sin motorcykel. Tom blev förlamad från bröstet och nedåt, men han har inte slutat att vara aktiv. Nu satsar han på bågskytte.
Redan som liten grabb hade Tom Lindberg intresse av motorer. Han började köra rally när han var 18 år. Efter några år så sålde han sin rallybil och köpte en enduromotorcykel. Han jobbade samtidigt som officer i Försvarsmakten och det var en bra kombination. Inom Försvarsmaktens regi tränade han längdskidåkning, orientering och skidskytte vilket gav honom både styrka och kondition.
I mitten av 1980-talet blev han uttagen i det svenska militärlandslaget i enduro och lyckades köra hem ett VM-brons i ”Six-days” Italien 1986. En bidragande orsak till hans framgång var att han hade en mycket stark fysik. Han har även genomfört 20 Vasalopp även Svensk klassiker . Inom mc kan nämnas att han genomförde flertal Novemberkåsor samt Gotland Grand National på Gotland. Förutom fysiken var det andra egenskaper som låg bakom hans prestationer.
– Jag har alltid varit envis som fan och det kommer man långt med. Jag har ett tjockt pannben. Ju svårare och tuffare förhållanden desto bättre körde jag, säger han.
Sommaren 2014 åkte han på motorcykelsemester tillsammans med tio endurokompisar till Lettland. Men i en svagt lutande kurva på en grusväg tappade han kontrollen över sin motorcykel. Han slungades handlöst 4-5 meter ner i en ravin och kroppen krockade med en gran. Han tappade dock inte medvetandet.
– Jag hörde hur det kraschade till i ryggen och jag förstod direkt att det var allvarligt. Jag kände fruktansvärd smärta och ingen känsel i mina ben, säger han.
Hans kompisar kallade på ambulans och han skickades till akuten i Riga för operation. Läkarna trodde inte att han skulle överleva så Toms hustru flög omedelbart ner till sjukhuset för att vaka vid hans sida. Men mycket tack vare sin goda fysik överlevde han, men han blev däremot förlamad från bröstet och nedåt. Efter en vecka åkte han ambulansflyg via Bromma flygplats till Karolinska sjukhuset i Stockholm och därefter har han tillbringat många dagar på Spinalis rehabilitering i Frösundavik.
För Tom blev det att gå till ruta ett i livet igen. Han tvingades på nytt lära sig att klä på sig och gå på toa. Nu sju år efter olyckan kämpar han fortfarande med fantomsmärtor.
– Smärtorna upphör aldrig och finns där varje dag. Ibland hugger det till rejält, men jag kan sköta mig själv, säger Tom Lindberg och tillägger:
– Men mitt liv är radikalt förändrat. Vi har gjort en del anpassningar och därför kan jag kan bo kvar i huset. Eftersom jag tidigare var så aktiv så är det svårt att beskriva hur jag känner. När jag drömmer så sitter jag aldrig i rullstol i mina drömmar. Då springer jag som när jag var frisk i benen. Det är knepigt hur det kan bli i livet.
De tidigare intressena har han fått lägga på hyllan men han har stort stöd av sin fru, tre barn och tre barnbarn. Och han är fortfarande väldigt aktiv. Han sitter i styrelsen till Roslagens orienteringsklubb och han är även medlem i Idrottsveteranerna som är en militär rehab-organisation. För ett år sedan fick han ekonomiskt stöd från Idrottsveteranerans fond så han kunde börja med bågskytte.
– Det känns bra. Jag tränar tre gånger i veckan både sommar som vinter. Men nu i coronatider är inomhushallen i Norrtälje stängd. Jag och en kompis får hyra hallen själva en gång i veckan så jag håller igång träningen, säger han.
När han körde enduro var tjusningen att det gick snabbt och att det var en fysisk utmaning. När det gäller bågskytte är tjusningen en annan men Tom har börjat gilla sporten.
– Det är kul för man går in i en ”bubbla” för att koncentrera sig. Eftersom jag har tävlat i skidskytte och som militär så kan jag föra över mina kunskaper till bågskyttet. Jag har därför en god känsla i momenten för att lyckas i skyttet. Men förutom sporten så är den sociala biten viktig. Samtidigt som jag får motion så träffar jag också kompisarna i klubben, säger han.
Han anser att bågskytte är en perfekt sport för Personskadeförbundets medlemmar.
– Det är absolut en sport som passar. Om man vill prova på så finns utrustning att låna i bågskytteklubben. Man kan hålla på högt upp i åldrarna. Det gäller att koncentrera sig och vara någorlunda stark i armarna så man kan spänna bågen, säger Tom Lindberg, som också är medlem i RTP Norrtälje.
Text: Jonas Jönsson