I år får de som har beviljats färdtjänst med rullstolstaxi göra max 500 resor per år. Beslutet har retat upp många som är beroende av färdtjänsten. Tommy Engh är kritisk.
– Det är för jäkligt, säger han.
Alla personer, förutom de under 25 år och de som har tillstånd till ensamåkning, som beviljats färdtjänst med rullstolstaxi i Stockholms läns landsting får från och med 1 januari göra max 500 resor per år. Beslutet har väckt ilska hos de som använder färdtjänst. Tommy Engh använder flitigt färdtjänst för att till exempel handla mat och träna på gym.
– Det känns för jäkligt, många kommer att bli väldigt begränsade, säger han.
Syftet med färdtjänsten är att ge personer möjlighet att kunna röra på sig på lika villkor som alla andra, men 500 resor per år blir 1,3 resor per dag. För den som har en daglig aktivitet så kommer det nya beslutet försvåra vardagen.
– De som är aktiva kommer att tvingas avstå vissa aktiviteter. Speciellt vissa grupper kommer att drabbas som till exempel de som åker mycket på bio, teater, fik och träning. Det nya beslutet kommer att leda till stora protester, säger Tommy Engh.
Beslutet grundar sig i att ett fåtal, tio personer, överutnyttjat färdtjänsten och rest mellan 3000-7000 resor för drygt 20 miljoner kronor under 2017 och fram till den 30 april 2018. Trafikförvaltningen i Stockholm anser att det är ”anmärkningsvärt många resor”.
– Det är några få som har gjort fel och missbrukat färdtjänsten. Och då blir det kollektiv bestraffning så att alla ska begränsas. Jag tycker beslutet luktar illa, säger han.
Vissa grupper kommer att påverkas extra hårt.
– Det är absolut de svagaste i samhället som drabbas mest. De som inte har tillgång till bil och de som därför åker mycket rullstolstaxi. Ju mer utsatt desto mer blir man drabbad. Det är stora grupper som är beroende av en fungerande rullstolstaxi och det är därför många som kommer att få ett mer begränsat liv.
Tommy har egen bil och tillhör inte den mest utsatta gruppen. Men bristen på parkeringsplatser försvårar för de med bil.
– Det är svårt att hitta parkeringsplatser och på vissa platser får man bara stå i max två timmar åt gången. Vad hinner man med på denna tid? Då tar man hellre en rullstolstaxi, säger han.
Idag reser alla med tillstånd för specialfordon hos färdtjänsten obegränsat med Rullstolstaxi. Beslutet att begränsa färdtjänst med rullstolstaxi berör cirka 4000 personer i Stockholms län.
– Politikerna kommer undan med en besparingsåtgärd. Många kommer att drabbas, det är väldigt synd, säger Tommy Engh.
Anders Lissegårdh, representerar RTP-S, i olika samverkans- och resursgrupper inom Funktionsrätt Stockholms län:
– Det är fel och helt åt skogen. Många åker på många ärenden och många kommer att drabbas. Vi vill ha rullstolstaxi efter behov.
Anders anser att kollektiv bestraffning är oacceptabelt.
– Det är galet. Var har de som överutnyttjat färdtjänsten med rullstolstaxi åkt till? Man borde istället bestraffa dem som har åkt alldeles för mycket, säger han.
RTP-S Aktuellt har utan framgång sökt Fredrik Wallén (KD), ordförande i trafiknämndens färdtjänst- och tillgänglighetsberedning, för en kommentar.
Text: Jonas Jönsson