Fäktning för de som sitter i rullstol? Jo, det ska nu bli verklighet. Till hösten drar föreningen Le Garde i Solna i gång ett projekt för att locka funktionsnedsatta att börja med fäktning. Tommaso Marchi, som är coach för det svenska damlandslaget i fäktning, står bakom satsningen.
– Det är en sport som passar alla, säger han.
Nu är det dags att ta fram sin sabel, florett eller värja och bege sig till Solna. I höst börjar klubben Le Garde i Solna ett projekt för att locka funktionsnedsatta att börja med fäktning. Bakom idén står eldsjälen Tommasi Marchi.
– Det är en intensiv och teknisk sport och passar även för dem som sitter i rullstol, säger han.
Projektet är unikt i Sverige. Tommaso Marchi är en sann pionjär för att få funktionsnedsatta att börja med fäktning. Tommaso är uppväxt i staden Livorno i området Toscana i Italien. Där är fäktning en populär sport med stolta traditioner. Det kommer flera världsmästare och OS-guldmedaljörer från den staden. Tommaso började träna fäktning när han var sex år gammal och är nu utbildad mästare i fäktningens alla discipliner; värja, sabel och florett. Han flyttade till Sverige för fyra år sedan och är numera coach för svenska damlandslaget i fäktning. I sin utbildning till läromästare i fäktning ingick att lära ut fäktning till funktionsnedsatta.
– Jag har gjort detta tidigare i Italien. Det går att träna lika bra oavsett om det är florett, sabel eller värja, säger Tommaso vars favoritgren är florett.
Enligt Tommaso finns det ingen klubb i Stockholms län som har träningsgrupper för funktionsnedsatta.
– Jag vill visa att det går. Alla discipliner fungerar. Det är en sport som passar alla, säger han.
Fäktning blev en paralympisk idrott redan i de första spelen 1960 i Rom. I Italien finns en tradition när det gäller fäktning för funktionsnedsatta och det har visat sig under årens lopp genom att Italien har tagit många medaljer i fäktning vid de Paralympiska spelen. Är fäktning en sport för funktionsnedsatta?
– Ja, fäktning är absolut en sport för funktionsnedsatta. Man kan hålla på med fäktning som en bra träningsform, men det går även att tävla. Då gäller det att träna mycket, det är en teknisk och intensiv sport. Det gäller att ha bra balans, vara smidig och
kunna läsa av motståndaren.
Inom fäktningen används elektrisk stötmarkering vilket innebär att stötarna registreras med hjälp av utrustning i vapen och kläderna. Var man ska träffa för att få poäng beror på om
man tävlar i sabel, florett eller värja. För samtliga nybörjare i klubben finns
värja, sabel och florett och annan utrustning att låna utan kostnad. Och när gruppen tränar så tränar både män och kvinnor samtidigt.
– Det spelar ingen roll hur duktig man är för alla är välkomna, säger Tommaso Marchi.
Text: Jonas Jönsson
FAKTA
Börja med fäktning
Den nya träningsgruppen för funktionsnedsatta drar igång i september. Vill du börja, så kontakta klubben. EnGarde i Solna. Kontakt: E-post: info@engarde.se
Träningen sker i gamla Hagalundsskolans aula. Adressen är Södra Långgatan 20. Det är fem minuters promenad från Solna pendeltåg station, där du också hittar buss 176/177 mellan Ekerö och Danderyd, buss 515 Odenplan-Sundbyberg C och nya Tvärbanan. T-bana Solna centrum är på gångavstånd.