Nyheter > Tillgängligheten i vallokaler undersöks

Tillgängligheten i vallokaler undersöks

augusti 28, 2018
Myndigheten för delaktighet kommer att inventera hur olika vallokaler fungerar för de med funktionsnedsättning.

Vid 2014 års val fanns tydliga brister när det gäller tillgängligheten i vallokalerna. Trösklar, trängsel och onåbara röstkort försvårade röstningen. Myndigheten för delaktighet ska nu undersöka hur tillgängligheten ser ut inför årets val.

Inför förra valet 2014 gjordes en ändring i vallagen som innebar att kommunerna inte längre kan söka dispens för att ha otillgängliga val- och röstningslokaler. Trots detta så kunde Myndigheten för delaktighets visa att det fanns brister i vallokalerna 2014. I ett pressmeddelande från Myndigheten för delaktighet redovisas att det fanns brister som trösklar, trånga utrymmen vid röstningsbåsen och otillgängliga röstkort. Inför årets val har därför Myndigheten för delaktighet tagit fram en checklista som stöd för kommunerna i arbetet att förbättra tillgängligheten i vallokaler. Checklistan innefattar frågor som att ta sig fram till vallokalen och att ta sig in i lokalen samt att valsedlarna är placerade på rätt sätt.

Enligt pressmeddelandet var valdeltagandet 2014 ”lägre bland personer med funktionsnedsättning jämfört med övriga befolkningen”.

Myndigheten för delaktighet ska nu undersöka hur tillgängligheten ser ut i drygt 180 röstnings- och vallokaler spridda över landet. Myndigheten ska göra stickprov i drygt 20 kommuner, däribland Huddinge, Järfälla, Stockholm och Vallentuna.

Valet äger rum den 9 september.

 

 

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
oktober 3, 2022

Välkomna till en oförglömlig kväll med god mat, sång och glädje!

Återigen bjuder RTP Nordväst in till en kväll med god mat och musik. I år står gruppen GRÅÅ för…
Nyheter
september 29, 2022

Nu kan du få hjälp om det uppstår problem med myndigheter!

Kontakta Funktionsrättsbyrån om du behöver hjälp! Funktionsrättsbyrån ger bland annat stöd i att förstå beslut och dokument från myndigheter….
Nyheter
september 27, 2022

Rånen mot personer med funktionsnedsättning ökar – krav på översyn av det straffrättsliga skyddet

”Rånen mot personer med funktionsnedsättning och äldre verkar fullkomligen ha exploderat de senaste två åren”. Det skriver Åsa Strahlemo,…