Nyheter > Supermannen Christopher Reeve stred för de ryggmärgsskadade

Supermannen Christopher Reeve stred för de ryggmärgsskadade

oktober 6, 2021

Christopher Reeve föll av hästen vid ett hinder. Han landade med huvudet först och krossade första och andra ryggkotan. Han blev förlamad. Olyckan förändrade hans liv och han stred resten av sitt liv för att ryggmärgsskadade skulle få ett drägligare liv.

Den 27 maj 1995 deltog den världskände skådespelaren Christoffer Reeves, som framför allt var känd för sin huvudroll i filmerna om Superman, i en tävling i banhoppning för hästar. Han hade året innan köpt en 12-årig amerikansk fullblodshäst med smeknamnet ”Buck” och var laddad inför tävlingen. Christoffer Reeves var speciellt intresserad av hinder nummer 16 och 17 som han ansåg vara svåra att klara av. När han inledde tävlingen stötte han problem vid hinder 3 som var ett mer ”rutinmässigt” hinder. Men när han skulle hoppa över hindret så tvärstannade ”Buck”. Christoffer Reeves föll framåt över hästen sam- tidigt som han trasslade in händerna i tyglarna. Han landade först med huvudet och bröt både första och andra kotan. Olyckan innebar också att han fick andningsstopp. Ambulans tillkallades snabbt och ambulanspersonalen vidtog omedelbart åtgärder för att få in luft i lungorna. Därefter fördes han till ett lokalt sjukhus men kort därpå flögs han med helikopter till University of Virginia Medical Center. Christoffer Reeves kom inte ihåg någonting av olyckan men när han vaknade upp fick han veta av läkaren att han var förlamad från nacken och nedåt och att han inte kunde andas utan en respirator. Han hade dock inte fått några hjärnskador. Reeves blev djupt deprimerad men började efter en tid att träna mellan fyra till fem timmar om dagen. Med hjälp av specialiserade träningsmaskiner stimulerade han sina muskler för att förhindra muskelatrofi och osteoporos. Från och med 2000 började han återfå förmågan att göra små rörelser i fingrar och andra delar av kroppen, och 2002 rapporterade han att han kunde känna höga och låga temperaturer på 65% av kroppen. Reeves läkare blev häpna och förbluffade över hans framsteg.

Christopher Reeve.
Foto: Wikimedia commons

Eftersom media konstant följde honom bestämde han sig tidigt för att använda sitt namn för att sätta fokus på ryggmärgsskador. År 1996 var Reeves värd för Paralympics i Atlanta och därefter reste han över hela USA för att hålla tal. Reeves försökte att ändra lagstiftningen för de funktionsnedsatta. Han lyckades genomdriva att gränsen för försäkringsutbetalningar vid skador höjdes. Han grundade också forskningscentret Reeve-Irvine, som nu är ett av de ledande ryggmärgsforskningscentren i världen. 1999 slogs American Paralysis Association och en annan stiftelse som Reeve grundade samman till Christopher Reeve Foundation, som stödjer forskningen kring ryggmärgsskadade finansiellt och ger bidrag för att förbättra livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning. Stiftelsen har hittills gett mer än 65 miljoner dollar till forskning och mer än 8,5 miljoner dollar i livskvalitetsbidrag. Christopher Reeve arbete lovordades: ”under åren efter hans skada gjorde Christopher mer för att främja forskning om ryggmärgsskada och andra neurologiska störningar än någon annan person före eller därefter”. Reeve lobbade för utökad federal finansiering av stamcellsforskning. President George W. Bush tilldelade cirka 100 miljoner dollar för forsk- ningen och Reeve kallade detta ”ett steg i rätt riktning”. Men Christopher Reeves blev frustrerad för han tyckte det gick för lång- samt när det gäller stamcellsforskning i USA.

I början av oktober 2004 behandlades han för ett infekterat trycksår som ledde till blodförgiftning. Den 9 oktober 2004 satt Reeve på tittade sin son William när han spelade ishockey. Den natten fick han hjärtstopp efter att ha fått antibiotika för infektionen. Han föll i koma och avled, den 10 oktober 2004, vid 52 års ålder. Ingen officiell obduktion utfördes på skådespelaren. Men både Reeves fru Dana och hans läkare John McDonald ansåg att en negativ reaktion på ett läkemedel orsakade Reeves död.

Reeves änka, Dana Reeve, tog över Christopher Reeve Foundation efter hans död. Trots att hon inte var rökare fick hon diagnosen lungcancer den 9 augusti 2005. Hon dog vid 44 års ålder den 6 mars 2006, och stiftelsen döptes därefter till Christopher och Dana Reeve Foundation. Reeves barn Matthew, Alexandra och William sitter alla i styrelsen för Christopher och Dana Reeve Foundation.

Superman.
Foto: Wikimedia commons

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juli 1, 2024

Hur kan du förbereda dig på bästa sätt inför en krissituation?

Hur ska man agera i en krissituation? Det var något som Utbildningsgruppen på Funktionsrätt Stockholms län diskuterade under ett…
Nyheter
juni 28, 2024

Läs om vilka insatser som genomförts inom ramen för #DelaktighetsBoosten

Länsstyrelserna har åren 2018–2023, i samarbete med MFD (MFD) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), haft ett uppdrag att…
Nyheter
juni 26, 2024

RH-gruppens påverkansarbete gav resultat

Den 22 april genomförde Trafikregionråd i Region Stockholm Anton Fendert (MP) tillsammans med RH-gruppen ett oannonserat stresstest av SL:s…