Nyheter > Rytmiska rörelser dämpar Eskos spasticitet

Rytmiska rörelser dämpar Eskos spasticitet

oktober 25, 2019

Ronnie Gardiners metod med rytmiska och kognitiva rörelser har dämpat spasticiteten i höger arm för Esko Mallenius.
– Man lär hjärnan att ta nya vägar. Det är bra, säger han.

Esko Mallenius satte sig på sin nyköpta motorcykel i mitten av 1980-talet. Det slutade med en allvarlig trafikolycka. Han fick bland annat flera hjärnblödningar som gjorde honom halvt förlamad. Sedan dess har han anammat en träning som heter Feldenkraismetoden som innebär att du lär dig bli medveten om din kropp, dig själv och ditt agerande. Du lär dig att ändra rörelsemönster och vanor utan att få ont. Träningen har hjälpt Esko i hans rehabilitering. Men han ville testa nya utmaningar och därför deltog han i våras i kursen Ronnie Gardiner method på Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Stockholms läns lokaler.
– Det är bra, vissa saker är riktigt bra. Det gäller att kunna kontrollera signalerna från och till hjärnan, säger Esko Mallenius.
I takt till musik utför deltagarna rytmiska och kognitivt krävande rörelser genom att klappa händerna, klappa med händerna på knäna eller stampa med fötterna i golvet i olika kombinationer och ibland samtidigt.
– Jag känner mig mer lugn i min hjärna och min spasticitet i höger arm har dämpats, säger han.
Allt efter så stegras svårighetsgraden och det blir mer komplicerade rörelsemönster.
– Man lär hjärnan att ta nya vägar. Det är bra att testa nya saker för att förbättra och komplettera sin egen träning.

Esko Mallenius.
Foto: Jonas Jönsson

Vid ett tillfälle kom 86-årige jazztrummisen Ronnie Gardiner, som spelat med storheter som Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan och Dexter Gordon, till ett kurstillfälle.
– Han var cool och snackade engelska. Han trummade lite för oss. Han hade rytmen i sig, säger Esko Mallenius med ett skratt.
Esko har gått på Ronnie Gardiner method i en termin. Och det ska bli fler.
– Jag kommer att fortsätta. Jag rekommenderar andra, som har samma typ av skada som jag har, att börja. Min spasticitet har blivit lite bättre. Och det är ju helt suveränt, säger han.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 25, 2023

Funktionsrätt Sverige i rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter

Enligt SCB har lite mer än hälften, 52 procent, sysselsättning bland personer med funktionsnedsättning i åldersgruppen 16-64 år. I…
Nyheter
maj 25, 2023

Anmäl dig till ett kostnadsfritt idrottsläger!

Är du idrottsintresserad? Om ja, då finns det möjlighet att delta i ett kostnadsfritt idrottsläger, Start Your Impossible Camp,…
Nyheter
maj 24, 2023

Pengarna finns för att bygga fler LSS-boenden men finns politisk vilja?

Sveriges kommuner har en utbredd brist på LSS-boenden. ”Självklart är ekonomin en utmaning, men pengarna finns – det som…