Foto: Wikipedia commons. Rosersbergs slott.
Nyheter > RTP-S tipsar: Besök parken vid Rosersbergs slott!

RTP-S tipsar: Besök parken vid Rosersbergs slott!

oktober 24, 2022

Rosersbergs slott med sina vita byggnader och vidsträckta park ligger några mil norr om Stockholm. Slottet uppfördes 1634–1638 och är typiskt för sin samtid med en huvudbyggnad med högt i tak och rikt dekorerade gavlar i tysk-nederländsk renässansstil.
Rosersbergs slott passar bra för en utflykt. Det finns inga hissar eller ramper på själva slottet vilket kan innebära problem för funktionsnedsatta. Men däremot fungerar en tur i parken bra och det är en upplevelse.
Från slutet av 1700-talet var det på modet att anlägga engelska parker. Mot Sigtunafjärden väster om slottet ligger den engelska parken anlagd kring sekelskiftet år 1800 av hertig Karl, sedermera kung Karl XIII.
I parken kan man vandra och ta sig fram på slingrande gångar och låta sig slås med häpnad av vackra vyer över både land och vatten. Alléerna i slottsparken är särskilt vackra under höstens första veckor. Det är grusgångar men det går bra att ta sig runt för rullstolsanvändare.
Parken anlades med trädplanteringar, trädgårdspaviljonger och grottor. Trots att det mesta är försvunnet och stora delar av trädgården och parken är förvuxen och förvildad, så finns spåren kvar och ger en föreställning om parkens tidigare utseende.
Toalett och parkering för personer med funktionsnedsättning finns.

Hitta dit:
Bilväg från Stockholms city: Ta E4:an norrut mot Upplands-Väsby. Avfart Rosersberg (179). Fortsätt sedan rakt fram i rondellen via Skansvägen och vidare in på Metallvägen som du följer genom industriområdet. Håll höger vid DHL. Sväng sedan vänster i T-korsningen in på Slottsvägen.

 

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 25, 2023

Funktionsrätt Sverige i rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter

Enligt SCB har lite mer än hälften, 52 procent, sysselsättning bland personer med funktionsnedsättning i åldersgruppen 16-64 år. I…
Nyheter
maj 25, 2023

Anmäl dig till ett kostnadsfritt idrottsläger!

Är du idrottsintresserad? Om ja, då finns det möjlighet att delta i ett kostnadsfritt idrottsläger, Start Your Impossible Camp,…
Nyheter
maj 24, 2023

Pengarna finns för att bygga fler LSS-boenden men finns politisk vilja?

Sveriges kommuner har en utbredd brist på LSS-boenden. ”Självklart är ekonomin en utmaning, men pengarna finns – det som…