Foto: Wikipedia commons.
Nyheter > RTP-S önskar alla en glad midsommar!

RTP-S önskar alla en glad midsommar!

juni 22, 2023

Det är inte klarlagt om midsommarfirandet var spritt under förkristen tid. En utbredd uppfattning är att dansen kring stången är en kvarleva av en forntida fruktbarhetsfest till sommarsolståndets ära och att stången ursprungligen var en fallossymbol.

En av de tidigaste källorna om midsommarfirandet är biskop Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” från 1555. Olaus Magnus skriver att ”på den helige Johannes döparens afton … plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas”. Traditioner är luriga för de förändras ständigt. Det är ofta svårt att förklara var och när de uppkommit och varför de förändras eller ibland försvinner helt.

Under 1900-talet har midsommarfirandet vuxit i popularitet. I dag firas midsommar traditionellt med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis.
RTP-S önskar alla en glad midsommar!

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
februari 26, 2024

RTP satsar på att utbilda nya förebildscoacher

Personskadeförbundet RTP ska under våren 2024 utbilda nya förebildscoacher. Denna gång ska den nya gruppen förebildscoacher ha egen erfarenhet…
Nyheter
februari 23, 2024

Bli en användarexpert och lär dig att göra webbplatser tillgängliga för fler

Passa på att anmäla dig till en kurs som handlar om att lära dig mer om webbtillgänglighet. Om du…
Nyheter
februari 22, 2024

Har myndigheterna någon kunskap om skyddsrummens tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning?

Forskare och DHR varnar för otillgängliga skyddsrum. Men politiker och myndigheter tiger om brister i krisberedskap och skyddsrum för…