Foto: Wikipedia commons.
Nyheter > RTP-S önskar alla en glad midsommar!

RTP-S önskar alla en glad midsommar!

juni 22, 2023

Det är inte klarlagt om midsommarfirandet var spritt under förkristen tid. En utbredd uppfattning är att dansen kring stången är en kvarleva av en forntida fruktbarhetsfest till sommarsolståndets ära och att stången ursprungligen var en fallossymbol.

En av de tidigaste källorna om midsommarfirandet är biskop Olaus Magnus ”Historia om de nordiska folken” från 1555. Olaus Magnus skriver att ”på den helige Johannes döparens afton … plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas”. Traditioner är luriga för de förändras ständigt. Det är ofta svårt att förklara var och när de uppkommit och varför de förändras eller ibland försvinner helt.

Under 1900-talet har midsommarfirandet vuxit i popularitet. I dag firas midsommar traditionellt med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis.
RTP-S önskar alla en glad midsommar!

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 25, 2023

Passa på och följ med till Vikingarnas Värld på Historiska museet!

Bönder, handelsmän, upptäcktsresande eller helt enkelt rövare och plundrare, vilka var egentligen vikingarna? Vill du ta reda på mer…
Nyheter
september 22, 2023

Regeringens budget analyseras i ett webbinarium

Vad betyder finansminister Elisabeth Svantessons budget för personer med funktionsnedsättningar 2024? Hejaolika anordnade ett webbinarium om budgetpropositionen för 2024….
Nyheter
september 21, 2023

Regeringens budget gynnar inte personer med funktionsnedsättning

Regeringens budgetförslag får kritik. Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige, anser att det är en budget som inte kommer att…