Foto: Pexels.com
Nyheter > RTP-S är en FaR certifierad förening

RTP-S är en FaR certifierad förening

september 20, 2024

RTP-S kommer nu få mer uppmärksamhet i Stockholm. Som FaR certifierad arrangör kommer vårdcentraler, närsjukhus och rehab mottagningar få mer kunskap om RTP-S. Som i sin tur kan leda till fler medlemmar.

Nu kan du som behöver stöd för att komma i gång med fysiska aktiviteter få fysisk aktivitet på recept, som förkortas FaR (Fysisk aktivitet på recept). Det innebär att du med hjälp av din vårdkontakt kan få stöd att hitta en fysisk aktivitet för ditt välmående, som är anpassade till dina behov och önskemål. Sedan början av 2024 är Personskadeförbundet RTP-S FaR certifierad vilket innebär att RTP-S kan ta emot personer som har ordinerats fysisk aktivitet på recept (FaR).
– RTP-S kommer nu synas mer i olika kanaler. De som skriver recepten kommer successivt få kunskap om RTP-S målgrupper och de har möjlighet att sprida RTP-S budskap och vad RTP-S kan erbjuda. All legitimerad personal på vårdcentraler, hälsoinrättningar, närsjukhus och rehab mottagningar kan skriva ut fysisk aktivitet på recept, säger Ingbritt Ekman, samordnare och utbildare för Stockholms FaR-ledarnätverk på Akademiskt Primärvårdscentrum.

Ingabritt Ekman. Foto: Jonas Jönsson

I och med certifieringen kommer RTP-S också få större möjligheter att locka medlemmar till föreningen.
– Absolut. RTP-S kommer att synas mer och det ökar möjligheterna att fler får kunskap om RTP-S och som i sin tur leder till fler medlemmar. Men samtidigt är detta ett långsiktigt arbete. Och syftet är framför allt att individer ska röra på sig och må bättre, säger Ingbritt Ekman.
Det finns inga speciella krav på att man måste ha otillräcklig fysisk kondition för att erbjudas rådgivande samtal och få skriftlig ordination av fysisk aktivitet på recept, FaR.
– Det är en bred målgrupp som får FaR. Det räcker med att man känner sig hängig och har sämre värden vid en hälsokontroll när man uppsöker en vårdcentral. Alla kan få hjälp med att komma i gång att träna. Alla är välkomna från sex år och uppåt, säger hon.
Region Stockholm betonar att fysisk aktivitet är effektivt både som förebyggande och behandlande åtgärd vid en mängd olika sjukdomstillstånd. Fysisk aktivitet kan ersätta eller komplettera läkemedel för att inte belasta sjukvården i onödan. Målet är en ökad folkhälsa, och samtidigt kan möjligheten att dra ner på sjukvårdskostnaderna öka.
– Det primära är att människor ska må bättre. Men visst, sjukvården innebär en stor kostnad för Regionen. Så det är också en faktor att minska på belastningen på sjukvården, säger Ingbritt Ekman.
FaR har funnits i Region Stockholm sedan 2005. Har ni kunnat se effekterna av FaR?
– Ja, vårdpersonalen har nu mer kännedom om FaR och de kan nu ordinera FaR till personer som behöver det. Vi växer och allt fler patientföreningar som till exempel RTP-S blir certifierade. Vi blir större och större och jag vill tro att det har gett effekter på individnivå, säger hon.
Att få FaR utskrivet av en läkare ska jämföras med att få medicin utskriven av en läkare.
– Det är individens ansvar att köpa ut medicin på apoteket precis som att individen ska ta ansvar för att följa förskrivningen med fysisk aktivitet på recept, säger Ingbritt Ekman.
Hur kommer RTP-S nya roll att märkas?
– Certifieringen kommer att leda till att fler kommer att känna till RTP-S. När en person uppsöker till exempel en läkare eller sjukgymnast så kommer vårdpersonalen känna till FaR. Det blir ett naturligt alternativ. RTP-S kommer att kunna ta emot personer i sin målgrupp och erbjuda bad och gym, säger hon.
Det är bara fördelar med FaR?
– Ja, det finns inga nackdelar. Man får möjligheten att ta ansvar för sin egen hälsa och det är ju jättebra, säger Ingbritt Ekman.
Lotta Änggård, distriktsordförande för Personskadeförbundet RTP-S, tycker att certifieringen är bra för föreningens framtid.
– Vi är glada och stolta över att ha blivit FaR-certifierade. Förhoppningsvis kan detta leda till att vi kan locka fler medlemmar till RTP-S. Tala med oss på kansliet om du vill veta mer eller redan har en remiss, säger hon.

Fakta/ FaR och hur söker man FaR
FaR betyder Fysisk aktivitet på recept. Du kan få FaR av legitimerad personal inom hälso- och sjukvården. Det kan till exempel vara en fysioterapeut, läkare, sjuksköterska, psykolog, dietist, arbetsterapeut, tandläkare eller barnmorska. Aktiviteterna leds av arrangörer som är FaR-certifierade av Region Stockholm. Alla dessa har särskilda erbjudanden för personer som har ett FaR. Flera av aktiviteterna kan du genomföra på egen hand och innebär ingen direkt kostnad för dig. Du väljer vilken typ av fysisk aktivitet som passar ditt hälsotillstånd och dina förutsättningar i samråd med din FaR-ansvariga vårdkontakt. Källa: 1177.s

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
oktober 2, 2024

OBS ny tid. Häng med på ett besök till Stadsmuseet och lär dig mer om Gustav Vasa och häxor!

Följ med på en hisnande historisk resa från när Stockholm var en liten plats i norra Europas utkant till…
Nyheter
oktober 2, 2024

Välkomna till en oförglömlig kväll med god mat, jazziga toner och trevligt sällskap!

Återigen bjuder RTP Nordväst in till en kväll med god mat och musik. I år står gruppen ”Jazz på…
Nyheter
oktober 1, 2024

Rehabresor till varmare länder kan bli verklighet – i Gävleborg

Nu ska patienter i Gävleborg, som har kroniska sjukdomar, kunna åka till varmare länder på rehabilitering. Gävleborg blir då…