Nyheter > Ronny glider fram mot VM och Paralympiska spelen

Ronny glider fram mot VM och Paralympiska spelen

april 14, 2020

Han har tagit tio medaljer på VM och Paralympiska spelen i alpint. Men sedan några år tillbaka satsar han på curling. Han heter Ronny Persson och har ambitionen att ta nya medaljer med fokus på Paralympiska spelen 2022.

Under Paralympiska spelen i Nagano i Japan 1998 och i Salt Lake City, USA, 2002 tog Ronny Persson sammanlagt fem alpina medaljer. Han har även tagit fem VM-medaljer och var då en av de mest framgångsrika alpinisterna. Men inför Paralympiska spelen i Turin 2006 skar han sig i och var i stället nära att mista livet i sviterna av en blodförgiftning. Den alpina karriären tog slut, men några år senare tog en ny karriär fart. Genom en arbetskollega blev han inbjuden att börja spela curling 2013 och då tändes glöden för idrott på nytt hos Ronny Persson.
– Det är en enorm utmaning att spela curling. Stenarna är tunga och de ska samtidigt spelas med precision. Curling kallas med rätta för schack på is. Det är roligt, säger han.
Ronny Persson, jobbar på företaget Pantera, som tillverkar rullstolar i Spånga, och där jobbar flera som spelat eller spelar i landslaget. Eftersom han lärde sig curling av de främsta i Sverige lärde han sig snabbt. Redan 2015 tog han plats i svenska landslaget.
Han tränar tre gånger i veckan på is samt spelar ofta match på helger. Dessutom tränar han regelbundet på gym för att bli stark i arm och axel.
– En turnering som VM eller Paralympics håller på en vecka. Så spelar man varje dag så drar man iväg stenar med sin ”stick” (pinne) sammanlagt 3,5-4 ton. Så det gäller att vara både fysiskt och mentalt stark.

Ronny Persson betonar att curling är en perfekt sport för funktionsnedsatta. Det är enkelt att förstå reglerna, det krävs bara en speciell pinne för att stöta iväg stenarna, stenarna finns förvarade i anslutning till isen och curlinghallarna i Sverige är anpassade och tillgängliga för rullstol.
– Det är lätt att börja. Det är bara att komma till hallen och testa. Men det är svårt att bli riktigt bra. Det är utmaningen, säger han.
Han blev ryggmärgsskadad efter en fallolycka i 20-årsåldern men skadan har inte hindrat honom att vara aktiv och tävla i idrott. Han fyller 54 år i år och har inga planer på att sluta.

Nu väntar VM i Schweiz i slutet av februari men det stora målet är att kvalificera sig till Paralympiska spelen 2022. Han var med i Pyeongchang 2018 i Sydkorea och då slutade Sverige på en tiondeplats. Nu är ambitionen högre.
– Vi håller på att spela ihop och vi är en homogen grupp som tränar hårt. Vi börjar på att bli riktigt bra. Jag tränar inte för att bli trea utan jag tränar för att vinna, säger Ronny Persson.

Ronny Persson stöter iväg ett klot. Bakom honom sitter Mats-Ola Engborg.
Foto: © WCF Alina Pavlyuchik

Fakta: Börja med curling
Kontakta Amatörföreningens CK som spelar i Sundbybergs Curlinghall och Denny Andersson. E-post: denny.a@comhem.se
Sundbybergs Curlinghall ligger på Sundbybergs Idrottsplats (i den bortre änden).
Idrottsplatsen ligger i nära anslutning till Sundbybergs simhall. Ingången till idrottsplatsen är cirka 50 meter till vänster om simhallen.
Följ vägen som leder till konstgräsplanen. Gå rakt fram över konstgräsplanen mot en byggnad med ett blått tak. Ingången till curlinghallen är på vänster sida av byggnaden.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
januari 23, 2023

Funktionsnedsatta löper större risk att utsättas för våld

Utredning visar på att risken för ”våld är hög för barn och unga som har en nedsatt fysisk, psykisk…
Nyheter
januari 19, 2023

Anmäl dig en föreläsning om hjärntrötthet

Passa på att gå på en föreläsning om hjärntrötthet. Träffen är gratis och alla är välkomna. Tid: 7 februari…
Nyheter
januari 19, 2023

Personer med funktionsnedsättning möter hinder när de ska rösta

”Resultaten väcker en oro för att personer med funktionsnedsättning på olika sätt riskerar att begränsas i sina möjligheter att…