Nyheter > Recept på en tur ut i naturen med Anders

Recept på en tur ut i naturen med Anders

januari 29, 2020

Gå på promenad på recept? Jo det kan man faktiskt göra tillsammans med föreningen Skogstur. Initiativtagaren till föreningen är Anders Andrae som har en stark drivkraft att få ut funktionsnedsatta i naturen.

Att ha en funktionsnedsättning kan innebära ett hinder att ge sig ut bland skogar och ängar. Men det vill Anders Andrae ändra på genom att anordna promenader och event i naturen som är anpassade så att alla ska kunna följa med.
– Jag har träffat vuxna personer som aldrig hade upplevt att få vara i en skog. Jag kände att det var något jag måste ändra på.
Anders Andrae föddes med ett ryggmärgsbråck och har alltid suttit i rullstol. En bidragande orsak bakom hans idé var att han år 2007 blev väldigt sjuk och höll på att mista livet. Han fick besvär med sina tarmar och drabbades av svåra magsmärtor och blev opererad. Men operationen misslyckades och ledde till infektioner. Sex år och tio operationer senare blev han friskförklarad.
– Jag kunde länge inte röra mig alls. Största problemet satt inte i benen utan i huvudet. Den vetskapen hjälpte mig att orka kämpa. Jag tänkte och planerade då vad jag skulle göra när jag blev bättre, säger Anders Andrae.
Eftersom naturen är hans största intresse blev valet enkelt.
– Jag kände att jag ville ta igen all tid som jag hade legat på sjukhus. Jag kläckte idén att ta ut personer som sitter i rullstol i naturen.
Med hjälp av kompisarna Calle Norrman och Thomas Traneving skapades föreningen Skogstur och de började arrangera promenader och event som var anpassade för funktionsnedsatta.
– Många sitter isolerade hemma och kommer inte ut. Men när de kommer ut i naturen så kan jag se på dem att de njuter. Och jag blir glad att jag får träffa dessa människor och att jag hjälper dem att få ett mer aktivt liv utomhus. Det blir en social gemenskap och vissa har till och med blivit ett par, säger Anders Andrae och ler.

Anders Andrae.

Anders Andrae jobbar som tillgänglighetskonsult, på det egna företaget Willut, för olika kommuner i Stockholms län och har till uppgift att inventera rastplatser, bänkar, bord och gångstråk för att se vad som kan göras mer tillgängligt. Han känner därför till vilka naturområden som passar för rullstolar.
– De promenader jag gör har ett färdigt recept. Jag lagar mat eller fixar fika som jag tar med mig i en stor ryggsäck som rymmer 100 liter. Många kan inte nå det som växer på marken så jag brukar laga mat som till exempel nässelpesto och te av granbarr. Det enda man behöver tänka på är att ha rätt kläder på sig.
Fysisk aktivitet på recept, FaR, är en systematisk arbetsmetod för hälso- och sjukvården, vilket innebär att en husläkare kan skriva ut att man ska göra någon typ av rörelse på recept istället för piller. Läkaren kan ordinera ett antal promenader med Skogstur och promenaden på recept går på högkostnadsskyddet.
– Jag kan förstå om man känner oro för att ge sig ut i naturen. Jag kan ge mig ut även om det bara är en person som har anmält sig. Kan jag göra en person glad är jag glad. De flesta klarar av mer än man tror, säger Anders Andrae.
– Jag känner att detta har blivit min livsuppgift för jag vet hur mycket en promenad i naturen betyder för folk, tillägger han.

Text och foto: Jonas Jönsson

FAKTA/FaR och Skogstur
En husläkare kan skriva ut fysisk aktivitet på recept (FaR). Skogstur finns på FaRs hemsida. FaR inkluderas i högkostnadsskyddet. Det kostar 150 kronor/år att bli medlem i Skogstur. En promenad inklusive mat/fika kostar 70 kronor.
Kontakt: Skogstur: andersskogstur@outlook.com Hemsida: https://www.skogstur.info/https://www.willut.se/index.html

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
november 29, 2023

Kräver att handläggaren har kunskap och förståelse inför viktiga beslut

”För oss som ska prövas för att få del av stöd och service är det helt centralt att handläggaren…
Nyheter
november 28, 2023

Äntligen blir det ett enklare bilstöd?

En statlig utredning visar hur bilstödet kan förbättras för personer med funktionsnedsättning. Bilstödet blir ”enklare att söka, snabbare att…
Nyheter
november 27, 2023

Danderyds sjukhus ska bli en nationell enhet för postpoliopatienter

Mottagningen för postpoliopatienter på Danderyds sjukhus utökar telefontider och utvecklar informationen på hemsidan. Men framför allt ska mottagningen snart…