Nyheter > Poliodrabbade tillhör högriskgruppen

Poliodrabbade tillhör högriskgruppen

mars 23, 2020

Coronaviruset lamslår hela Stockholm. Poliodrabbade tillhör högriskgruppen. Kristian Borg, professor och överläkare vid postpoliomottagningen Danderyds sjukhus anser att de som har polio eller postpolio ska vara extra försiktiga vilket beror på att vissa har nedsatt lungkapacitet.

De flesta som har polio eller postpolio är över 60 år. Vad kan detta innebära?
– I princip alla som har postpolio är äldre människor som därför hamnar de i den högre risk kategorin om de skulle drabbas av coronaviruset, säger Kristian Borg.

Det finns poliodrabbade som har andningsproblem. Hur ser du på denna grupp?
– Ja vissa som fick polio har andningsproblem. Det beror på nedsatt lungkapacitet på grund av reducerad muskelstyrka i andningsmuskulaturen, det vill säga diafragman samt de interkostala musklerna. Lungorna är inte påverkade. Att lungorna är friska är en fördel. Nackdelen är att de har en nedsatt funktion i muskulaturen. Och därför har de en sämre andningsfunktion.

Vilka konsekvenser kan detta ge?
– Om man har sämre andningsfunktion så har man större risk att drabbas av lunginflammation. De (poliodrabbade) hör till högriskgruppen om de drabbas av coronaviruset.

Löper de som har polio eller postpolio större risk att drabbas av coronaviruset?
– Nej det är samma risk som resten av befolkningen. De har samma immunförsvar om de inte också har andra sjukdomar.

Ska poliodrabbade få speciell behandling om de hamnar på sjukhus med corona?
– Nej, inte om de är friska i övrigt.

Är det något speciellt som polioskadade behöver anmäla till doktorn om de behöver sövas ner på grund av corona?
– Om de ska opereras så vet narkosläkare om att de med polio har en nedsatt andningsfunktion, det finns inget att oroa sig för.

Finns det några likheter mellan polioviruset och coronaviruset?
– Skillnaden är att polio var mindre smittsamt, men däremot är dödligheten dubbelt så stor med polioviruset.

Vad kan man göra mer än tvätta händerna ofta, desinficera ofta rörda ytor, täcka hosta och nysningar, undvika stora folkmassor särskilt i dåligt ventilerade områden, stanna hemma om du är sjuk och undvika resor som inte är nödvändiga?
– Man ska hålla sig hemma och hålla sig borta från andra människor. Rådet nu är att man ska isolera sig, säger Kristian Borg.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juni 19, 2024

Förbättrad ersättning inom personlig assistans

Riksdagen kräver förbättringar av både ledsagning och schablonersättningen inom personlig assistans. Läs mer på Hejaolika.se…
Nyheter
juni 18, 2024

Nytt utredningsförslag innebär hårdare krav för att ha rätt till sjukpenning

För två år sedan tillsattes en utredning för att utvärdera reformer som införts i sjukförsäkringen. Nu är utredningen klar…
Nyheter
juni 14, 2024

Må bättre med grönska inpå husknuten!

Människors psykiska hälsa förbättras av grönska nära hemmet. Det visar en stor befolkningsstudie. Grönska i närheten ger minskad stress,…