Nyheter > ParaMe hjälper personer med funktionsnedsättning att börja motionera

ParaMe hjälper personer med funktionsnedsättning att börja motionera

januari 5, 2022

Vill du börja träna och motionera? Om ja, så är webbplatsen ParaMe en bra plats att gå till. Där finns information om vilka sporter som finns i ditt närområde. Bakom satsningen ligger Parasport Sverige.

Det kan ibland kanske kännas svårt att hitta information om vilka idrottsföreningar som erbjuder träning för de med funktionsnedsättning. Därför har Parasport Sverige tagit fram webbplatsen ParaMe för att vägleda och underlätta för att hitta bra träningsmöjligheter.
– Idén bygger på att vi vill göra det enkelt för fler att hitta sin idrott. Det kan vara svårt att hitta föreningar som är tillgängliga och som bedriver verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Där vill vi, med ParaMe, göra skillnad och göra det enkelt, säger Elin Ström, projektledare för ParaMe.

ParaMe lanserades den 8 september 2020 i Sverige. Hur har responsen varit och hur många har börjat med parasport med er hjälp?
– Responsen har varit mycket god trots det svåra läget i och med pandemin och de restriktioner som har funnits inom idrottsrörelsen. Vi har idag över 500 föreningar över hela Sverige registrerade på ParaMe och tusentals besökare varje månad. Vi vet flera som har hittat till idrotten tack vare ParaMe, i allt från bordtennis till simning och kanot, säger Elin Ström.

Varför behövs ParaMe?
– ParaMe behövs då det länge varit otydligt vilka föreningar som bedriver verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Det finns många hinder som gör det svårt att börja idrotta och för personer med funktionsnedsättning är dessa hinder ofta ännu större. Knapphändig information är ett sådant hinder och genom att ParaMe informerar om möjligheterna till idrott där man bor vill vi minska det hindret. Det tycker jag att vi har lyckats med, säger Elin Ström.
Vad innebär ParaMe?
– ParaMe är en webbsida där personer med funktionsnedsättning kan hitta en idrott i sitt lokalområde och utifrån sina egna förutsättningar. På ParaMe hittar man även bra pass för hemmaträning, inspiration och tips från olika paraidrottare.
Hur arbetar ni för att leta upp alla aktiviteter runt om i Sverige för funktionsnedsatta?
– Vi marknadsför ParaMe för att så många som möjligt ska få kännedom om sajten. Vi samarbetar också med många andra idrottsförbund för att nå ut till föreningar. Föreningarna registrerar sig frivilligt på ParaMe för att visa upp sin verksamhet, säger Elin Ström.
Hur ska personer med funktionsnedsättning hitta en parasport i sitt lokalområde med hjälp av webbplatsen ParaMe?
– De som besöker www.parame.se kan söka på sin bostadsort och filtrera på intresse och funktionsnedsättning för att få fram förslag på idrotter som passar. Därefter är det bara att välja den idrott som är mest intressant, se vilka föreningar som erbjuder verksamheten och kontakta en förening för att komma och testa på, säger hon.

Vad krävs för att börja använda appen ParaMe eller webbsidan ParaMe?
– Det krävs nästan ingenting. För att kunna gå in på webbsidan www.parame.se behövs bara en dator, laptop, mobiltelefon eller surfplatta. Sen kan du börja utforska vad som finns i närheten.

Så här ser webbsidan ParaMe ut. Webbplatsen erbjuder massor av information för att hitta bra träningsmöjligheter för funktionsnedsatta i hela Sverige. 
Foto: Parasport Sverige

Vad hoppas ni uppnå med denna satsning?
– Att fler hittar till idrotten och börjar med en fysisk aktivitet. Paraidrotten har drabbats hårt under pandemin, där antalet deltagare minskade med 51 procent, och då var det färre med funktionsnedsättning som var aktiva redan innan pandemin. Vi hoppas därför att ParaMe ska hjälpa fler att komma i rörelse och må bra fysiskt, men också psykiskt tack vare den sociala gemenskap som idrotten bidrar med, säger Elin Ström.
Hur har ni finansierat ParaMe? Är det ett tidsbestämt projekt eller hur ser planeringen ut? 
– ParaMe startade som ett Arvsfondsfinansierat projekt 2019 och har snart pågått i tre år. Efter årsskiftet kommer ParaMe att ingå i Parasport Sveriges ordinarie verksamhet.

Elin Ström.
Foto: Parasport.se

RTP-S representerar amputerade, hjärnskadade, ryggmärgsskadade, whipplashskadade och poliodrabbade. Vad skulle du rekommendera för parasporter till dessa grupper i Stockholms län?
– I Stockholm finns över 50 föreningar som har verksamhet för personer med rörelsenedsättning, bland annat i simning, klättring, paraishockey, boccia och rullstolsrugby. Jag rekommenderar att gå in på www.parame.se och söka på området där man bor för att se vad som finns där. Sen vill jag rekommendera att man testar en eller flera idrotter. Det kan kännas jobbigt att åka i väg första gången, men jag vågar nästan lova att man kommer tycka att det är roligt. Och om man har testat en idrott som inte riktigt passade så våga prova en annan idrott. Det finns en idrott för alla, det gäller bara att hitta den och då är ParaMe en bra hjälp på vägen, säger Elin Ström.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 18, 2024

Har regeringen lyssnat på nödropen från funktionsrättsrörelsen?

Hejaolika.se uppmanar alla att skriva in 19 september 2024 klockan 15.00 i kalendern. Då drar webbinariet ”Vad är bra…
Nyheter
september 17, 2024

Delta på årets Neurodag med fokus på anhöriga

På årets Neurodag sätts fokus på dig som är anhörig. Alla är välkomna. Du behöver inte vara medlem i…
Nyheter
september 16, 2024

Funktionsrättsfrågor lyste med sin frånvaro

Statsminister Ulf Kristerssons tal vid Riksdagens öppnande i förra veckan ökar oron för funktionsrättsfrågorna. Läs mer på Hejaolika.se…