Nyheter > Nina tränar hårt precis som innan olyckan

Nina tränar hårt precis som innan olyckan

oktober 4, 2019

Nina Åberg är benamputerad efter en trafikolycka. Men hon fokuserar inte längre på olyckan utan på vad hon kan göra av sin situation på bästa sätt. Och hon gör det med att bland annat jobba som spinninginstruktör på Friskis & Svettis.

Nina Åberg är i topptrim och har flera pass i veckan som spinninginstruktör.
Dessutom tränar hon styrketräning fem gånger i veckan. Foto: Jonas Jönsson

Tre gånger i veckan leder Nina Åberg spinningpass på Friskis & Svettis vid Hornstull. I ett högt tempo med pumpande musik får hon deltagarna att svettas. Hon började träna på Friskis & Svettis redan som 16-åring och hon tränade ofta och mycket. Men den 14 september 2010 blev hon cyklandes påkörd av en lastbil i korsningen Sankt Eriksgatan-Fleminggatan. Nina skadades svårt och ådrog sig över 20 frakturer och hon skrapade upp huden på ena benet. Efter tre veckor på sjukhuset tvingades läkarna amputera ena underbenet cirka en decimeter under knät.

– Jag bestämde mig tidigt att jag ville slå världsrekord i rehabilitering och komma tillbaka snabbt. Det som hände suger men det var bara att göra det bästa av situationen, säger hon.

Eftersom olyckan inträffade i en av de mest olycksdrabbade korsningarna i hela Stockholm försökte hon att påverka politiker att bygga om korsningen. Nina kom själv med förslag till förändringar och hade kontakt med dåvarande trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M). Efter ett par år byggdes korsningen om genom att man bland annat flyttade ut cykelbanan till vänster om körbanan.

– Jag kan inte säga att det var jag som fick dem att göra detta. Men jag vill hoppas att jag var med och bidrog till förändringen, säger Nina Åberg.

Före olyckan jobbade hon som hudterapeut men alla kontakter med försäkringsbolag gjorde att hon började studera juridik och inriktade sig på skadeståndsrätt. Hon har därefter jobbat som skadereglerare med inriktning på personskador. Nina fortsatte att träna mycket även efter olyckan. Redan efter ett halvår började hon gå på spinningpass på Friskis & Svettis. Fem år efter olyckan utbildade hon sig till spinningledare. Förutom alla spinningpass så styrketränar hon även fem gånger i veckan. Det enda hon saknar är att kunna vara ute och jogga och åka slalom i branta backar.

– Jag fokuserar på det jag är grymt bra på och tänker inte på att jag har en funktionsnedsättning. Det gäller att ändra fokus och tänka vad man kan göra av situationen på bästa sätt. Idag mår jag bra och jag känner mig som vem som helst, säger Nina Åberg.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 30, 2023

Det nya poddavsnittet handlar om Järvaveckan

Nu finns ett nytt poddavsnitt tillgängligt för allmänheten. Denna gång handlar podden om hur Järvaveckan startade och hur Funktionsrätt…
Nyheter
maj 29, 2023

Det nya färdtjänstavtalet visar på stora förbättringar

Det nya färdtjänstavtalet, som började gälla den 1 april, innebar fler aktörer och en högre ersättning till taxibolagen. Det…
Nyheter
maj 26, 2023

Elever med nedsatt rörelseförmåga känner sig inte integrerade

”Det finns stora problem kopplade till inkludering i gymnasieskolan. Det är en mycket liten andel av eleverna som upplever…