Nyheter > Nils åker 90 mil för en skruv

Nils åker 90 mil för en skruv

december 5, 2018

Nils Junehill har amputerat ett ben och går med hjälp av en protes. Men när en liten skruv som håller protesen på plats ska bytas måste han åka till Mölndal i tre dagar.

– Det tar både tid och pengar, säger han.

Det blir varje år flera långa och tidsödande resor mellan Stockholm och Mölndal för Nils Junehill. Han är sedan en flygkrasch på 1960-talet amputerad och har därför en benprotes. För 13 år sedan fick han ett titanimplantat som fungerar bra, men problemet är att protesen har skruvar av titan som då och då går sönder. För att ta bort skruven och sätta dit en ny måste han åka från Stockholm till Mölndal söder om Göteborg.

– När man ska göra stora implantatoperationer så är det en fördel om all expertis finns på ett ställe. Men att bara byta ut en skruv det klarar vilken ortoped som helst. Det borde finnas en läkare i Stockholm som kunde hjälpa oss med detta, säger han.

När implantaten av titan opereras in hanteras benvävnaden skonsamt så att bencellerna bibehåller sin vitalitet och inte skadas av för hög temperatur vid borrning och gängning. Titan möjliggör för bencellerna att under läkningen efter operationen växa ihop med implantatytan.

Nils är mycket nöjd med sitt titanimplantat.

– Det är en fantastisk uppfinning när allt fungerar, men tyvärr har man inte lyckats med skruvens hållfasthet. Jag tycker att de löpande reparationerna skulle kunna göras i Stockholm. Det är tyvärr ett politiskt beslut att all specialistvård ska finnas i Mölndal.

Att det tar så lång tid beror på att han måste tvättas, få dropp och medicin före bytet av skruv så han måste vänta på att medicineringen försvunnit ur kroppen innan han kan ta sig hem.

– För att minimera infektionsrisken så har det kommit nya krav, säger han.

Nils Junehill anser att en ortoped i Stockholm skulle kunna sätta dit en ny titanskruv för att slippa åka iväg i flera dagar ända till Mölndal.
Foto: Jonas Jönsson

Nils har tidigare betalat för hotell ur egen ficka men nu kan han bo på sjukhuset för 100 kronor natten. Han får ekonomisk ersättning för att åka tåg eller milersättning på 1 krona och 50 öre per kilometer om han åker med sin egen bil.

– Maten och boendet får jag betala själv så varje resa kostar cirka 500 kronor. Jag klarar av det men jag tänker på alla patienter som kanske inte har den ekonomin.

Nils har fortsatt jobba som pilot trots sitt funktionshinder. Men han tvingades jobba på söndagar för att täcka upp den ekonomiska förlusten med långa resor till Västkusten.

– Nu har jag blivit pensionär på heltid och slutat med att flyga. Men jag tänker på dem som fortfarande jobbar och att de tvingas ta ledigt från sina jobb. Att byta en skruv skulle kunna göras på till exempel Huddinge sjukhus. Varför finns inte denna service i Stockholms landsting? frågar sig Nils Junehill.

Det är sammanlagt cirka 400 operationer gjorda med titanimplantat i världen, varav 250 är gjorda i Sverige.

Text: Jonas Jönsson

 

 

 

 

 

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 17, 2024

Delta på årets Neurodag med fokus på anhöriga

På årets Neurodag sätts fokus på dig som är anhörig. Alla är välkomna. Du behöver inte vara medlem i…
Nyheter
september 16, 2024

Funktionsrättsfrågor lyste med sin frånvaro

Statsminister Ulf Kristerssons tal vid Riksdagens öppnande i förra veckan ökar oron för funktionsrättsfrågorna. Läs mer på Hejaolika.se…
Nyheter
september 12, 2024

Passa på att prova olika parasporter i Beckomberga idrottshall!

Under Parasportveckan 2024 bjuder Stockholms Parasportförbund in till möjligheten att prova på ett flertal olika parasporter. Datum och tid:…