Smärta i axlar och skuldror är ett vanligt problem för personer med ryggmärgsskada. Inka Löfvenmark, fysioterapeut på Spinalis/Rehab Station, påpekar att om smärta uppstår ska man omgående söka hjälp av en fysioterapeut. Och de flesta problem kan kureras
av rätt sjukgymnastik.
De som har drabbats av en ryggmärgsskada, eller någon annan skada och använder rullstol eller hjälpmedel för att gå, kan ofta få problem med skuldror och axlar. Belastningen är hög och resultatet blir värk, svaghet och dysfunktion.
– Skuldrorna är inte byggda för den belastningen. Får man smärta så ska man vända sig till sin fysioterapeut på en gång. Man ska inte vänta för smärtproblem i skuldror och axlar kan få så stor påverkan på livet, säger Inka Löfvenmark, som är fysioterapeut, specialist i neurologi, och medicine doktor på Spinalis/Rehab Station.
Musklerna runt skuldran kan vara försvagade på grund av ryggmärgsskadan. Hur högt skadan sitter i ryggen påverkar rehabiliteringen och träningen.
– Har man en låg ryggmärgsskada så är alla muskler runt skuldran intakta. Är det en hög skada är muskelstyrka nedsatt. Det finns då en instabilitet i skuldrorna som det är viktigt att man tränar upp så mycket som möjligt. Men det beror på vilken skada man fått, säger hon.
Det finns olika sätt att förhindra att smärta uppstår.
– Man måste förstå hur axeln fungerar. Det gäller att träna upp muskelstyrka, muskelbalans och rörlighet. Man är ofta svagare på baksidan av skuldrorna och det gäller därför att bygga upp muskelstyrkan där, säger Inka Löfvenmark.

Foto: Jonas Jönsson
Det finns flera moment som man ska tänka på som kan förhindra smärta. För att förebygga smärta är det av stor vikt att man har en anpassad och bra sittställning i rullstolen. Eftersom man tar många tag för att rulla rullstolen varje dag så är det viktigt med bra körteknik så att man belastar skuldrorna så lite som möjligt. Det är också viktigt att man håller vikten för går man upp i vikt ökar belastningen. Dessutom gäller det att ha en bra balans mellan aktivitet och vila för att minimera risken för utslitningsskador.
– Det är viktigt att träna upp musklerna. Vi som är fysioterapeuter på Spinalis jobbar mycket med axlarna. Vi lägger upp ett individuellt träningsprogram för varje person, säger Inka Löfvenmark.
Ibland kan en kombination av läkemedel och träning behövas.
– Vi råder inte att ta läkemedel utan samråder med läkare. Det finns fyra olika leder i skuldran och ibland kan kortisoninjektion ha bra effekt. Har man en inflammation på grund av en överansträngning så kan man ta antiinflammatorisk medicin, det beror på vilka andra läkemedel som man tar, säger hon.
Om behandlingen inte hjälper tillräckligt, så kan det till slut bli tal om kirurgisk behandling.
– Har det gått så långt att träning och medicin inte hjälper så kan det bli nödvändigt med kirurgiskt ingrepp i axeln. Ett exempel är att man byter ut en led och ersätter den med en konstgjord led. Det är en tuff tid efter en sådan operation för man får inte använda sin arm på tre månader. Man kan inte använda en manuell rullstol utan man blir beroende av hjälp, säger hon.
Bra träning, bra inställd rullstol och vara uppmärksam på smärta är det bästa rådet.
– Det är viktigt att träna och träningen ska vara smärtfri. Det är viktigt att ta skuldersmärta på allvar för den har så stor påverkan på livet. Det ska inte göra ont, säger Inka Löfvenmark och tillägger:
– Många olika typer av smärta kan vi förbättra helt eller i alla fall minska en hel del med träning.
Text: Jonas Jönsson
FAKTA
Skuldror och axlar och bra träningsmoment Exempel på bra träningsmoment för att stärka musklerna och förhindra att smärta uppstår: https://ryggmärgsskada.se/wp-content/uploads/2018/12/s181-186_ovningsbanken-styrketraning-2.pdf
Källa: Från Livsstilsboken – vägen till ett friskare och lättare liv för dig med rörelsehinder
Information om skuldran och skuldersmärta:
https://ryggmärgsskada.se/axlar-skuldror/
Källa: Spinalis