Klättra i berg, gå på lina, simma under vatten och spela spel på en stor surfplatta. Ja, så ser en del av rehabiliteringsarbetet ut på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus för patienter med kognitiv funktionsnedsättning efter förvärvad hjärnskada. Tekniken är rolig att använda men bakom varje rörelse och sinnesintryck finns en seriös tanke.
I ett rum som heter CogTech, på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus, används en innovativ teknik för att hjälpa patienter med kognitiv funktionsnedsättning efter förvärvad hjärnskada. Och det är en träningsform som lockar till mycket fnitter och glada tillrop.
– Det ska vara roligt med mycket skratt men det är en mycket seriös del av rehabiliteringen. Vi följer den individuella rehabiliteringsplanen, precis som resten av teamet, säger Birgitta Johansson, legitimerad arbetsterapeut på Danderyds sjukhus och som ensam leder arbetet.
De plattformar som används i rehabiliteringen är VR-glasögon som får patienten att till exempel uppleva lugna skogspromenader, simma under vatten eller klättra i berg. En annan teknik är HoloLens glasögon som är smarta glasögon där man projicerar hologram i själv rehabiliteringsrummet som man sedan interagerar med. Och slutligen finns en enormt stor surfplatta som har tillgång till samtliga appar som finns till Android.
– Fördelarna med denna teknik är att man lätt kan anpassa tekniken till varje individ. Det kan vara lugnt och det kan vara intensivt. Eftersom tekniken upplevs som rolig så orkar patienten hålla på längre med sin träning. Det går att ha en högre intensitet om det är roligt, säger hon.
Det patienten bland annat tränar på är balans, motorik, rumslig uppfattning och rörlighet. Vissa patienter som kommer till CogTech har smärta, en del kan ha rörelserädsla och har svårt att röra sig utanför sin komfortzon.
– Det är många saker som man kan träna samtidigt. Med glädje och skratt kan man övervinna sina rädslor utan att man tänker på det, säger Birgitta Johansson.
– Hjärnan och själen hör ihop. Att få må bra ibland är viktigt. Bra hormoner i sig läker inte patientens problem, men jag är övertygad om att skratt och få ”må bra hormoner” gör att man orkar med rehabiliteringen bättre, tillägger hon.
Enligt Birgitta Johansson finns det för lite forskning på om det sker en snabbare förbättring hos patienterna med denna teknik. Men eftersom man kan höja intensiteten i träningen så kan det vara så. Och den forskning som finns visar goda resultat
– Denna träning är ett komplement till annan träning. Det handlar inte om att bli bra på att spela spel utan det handlar om att bli så bra att man till exempel kan gå över vägen till den andra sidan utan att bli överkörd eller sitta och hjälpa sitt barn med matteläxan, säger hon.
CogTech har existerat i fyra år och den enda nackdelen med tekniken är att tekniken kan strula. Det krävs uppdateringar och internet kan kopplas ned, men fördelarna har överglänst nackdelarna. Patienter har fått delta i en enkät om den nya tekniken i rehabiliteringsarbetet och responsen blev exceptionellt bra.
– CogTech har bara fått superpositiva omdömen. Nöjdhetsnivån har varit på högsta nivån, säger Birgitta Johansson.
För de som skulle vilja prova denna rehabilitering så krävs det att man är inskriven på slutenvården eller dagvården kopplad till hjärnskaderehabiliteringen på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken.
Text: Jonas Jönsson