Nyheter > Människor med funktionsnedsättning i fokus

Människor med funktionsnedsättning i fokus

september 18, 2018

”Alla har rätt att funka olika” är årets tema för Musikhjälpen 2018. Det avslöjades tidigare idag på P1 morgon. Insamlingen har ett tydligt perspektiv och syftar till att hjälpa personer med funktionsnedsättning runt om i världen.

På Sveriges radios hemsida står det att: människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Många fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs på grund av hinder och stigman. Med funktionsnedsättning är risken stor att drabbas hårdare av nöd och katastrof – och få hjälp sist. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3946&artikel=7038369

Det finns ungefär en miljard människor med funktionsnedsättning i världen. Omkring 4 av 5 bor i låg- och medelinkomstländer där fattigdom, undernäring, vitaminbrist, sjukdom och skador är vanliga orsaker. Många lever också fattigt som en konsekvens av funktionsnedsättning och saknar möjlighet att försörja sig. Med sämre tillgång till vård, stöd och utbildning är det svårt att skapa sig en framtid.

Musikhjälpen från 2013 som då arrangerades i Göteborg.
Foto: Wikimedia commons

Vad kan Musikhjälpen göra?

Det viktigaste är att människor får möjlighet att påverka sina liv och nå sin potential. En inkluderande skola ger både barn en bättre framtid och bekämpar fördomar.

För att samhället ska bli mer tillgängligt måste kunskapen öka hos allt ifrån vårdpersonal till lärare och lagstiftare, bland annat genom att människor med funktionsnedsättning inkluderas i samtalet. Dessutom behövs riktade insatser för att möta individuella behov. För ett barn med funktionsnedsättning kan tidig hjälp och stöd göra enorm skillnad för framtiden.

Alla har rätt att funka olika – din musik räddar liv!

 

Fakta/Vad räcker pengarna till?

Runt 50 kr kan räcka till ett par kryckor som ökar en persons självständighet.

Runt 50 kronor kan också räcka till att utbilda en lärare under en månad i att stötta barn med funktionsnedsättning.

250 kr kan räcka till ett sjukgymnastbesök för barn med funktionsnedsättning.

500 kronor kan räcka till en månads dagverksamhet med rehabilitering för ett barn.

Drygt 1000 kronor kan räcka till en rullstol

1500 kronor kan räcka till en termins skolgång för ett barn med synnedsättning

Källor: WHO, UNICEF, UNESCO, Individuell Människohjälp, Svenska Afghanistankommittén, MyRight, Jairos Jiri Association.

 

 

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 25, 2023

Passa på och följ med till Vikingarnas Värld på Historiska museet!

Bönder, handelsmän, upptäcktsresande eller helt enkelt rövare och plundrare, vilka var egentligen vikingarna? Vill du ta reda på mer…
Nyheter
september 22, 2023

Regeringens budget analyseras i ett webbinarium

Vad betyder finansminister Elisabeth Svantessons budget för personer med funktionsnedsättningar 2024? Hejaolika anordnade ett webbinarium om budgetpropositionen för 2024….
Nyheter
september 21, 2023

Regeringens budget gynnar inte personer med funktionsnedsättning

Regeringens budgetförslag får kritik. Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige, anser att det är en budget som inte kommer att…