Foto: Jonas Jönsson. Björn Bildsten, verksamhetschef på Mälargården, är glad och tillfreds för att verksamheten är så uppskattad.
Nyheter > Mälargården har fått allt fler remisser att granska efter pandemin

Mälargården har fått allt fler remisser att granska efter pandemin

januari 17, 2023

Genom professionell rehabilitering, hälsosam kost och social närvaro har Mälargården blivit
en populär plats för poliodrabbade. I över 50 år har personalen på Mälargården hjälpt och stöttat patienter. Björn Bildsten är verksamhetschef:
– Jag har aldrig jobbat på en arbetsplats som alltid får så bra respons.

Mälargården ligger lantligt utanför Sigtuna och blickar ut över Mälaren. Den vackra omgivningen är lugn och tyst och anpassad för funktionsnedsatta. Så har det sett ut sedan rehabcentret öppnade 1971. Inledningsvis var Mälargården endast till för dem som drabbats av polio samt personer som blivit rörelsehindrade till följd av
exempelvis trafikolycka och olycksfall. Idag ingår även planerad specialiserad rehabilitering inom neurologi, onkologi samt lymfödem på Mälargården.
Coronapandemin har satt djupa spår hos flera vårdgivare som bedriver rehabilitering. Stockholms Sjukhem och Humlegården i Sigtuna har tvingats lägga ner sina planerade specialiserade neurologiska rehabiliteringar. Det fanns även hot att Mälargården skulle tvingas att lägga ner, men Mälargården har klarat sig och idag är
verksamheten i full gång och man ser positivt på framtiden.
Nedläggningarna hos andra vårdgivare har inneburit att fler remisser nu strömmar in till Mälargården.
– Det är många som har varit isolerade under pandemin. Nu får vi in många remisser och det är trevligt att så många vill komma till oss. Det är numera cirka 4-5 månaders väntetid, säger Björn Bildsten.
– Jag vill betona att det inte finns någon tvåårsregel. Det är behovsprövat vem som får komma hit, tillägger han.
De som till exempel har postpolio stannar i regel 15 dagar. De som kommer på dagrehabilitering kommer två dagar i veckan under en period på 3-5 veckor. När det kommer en ny patient till Mälargården så får personen i fråga en individuellt anpassad rehabilitering.
En viktig del i rehabiliteringen är kosten och den sociala närvaron.
– Att få träffa andra med liknande besvär och erfarenheter betyder mycket. Hos oss finns väldigt goda möjligheter till möten. Och maten är viktig. Vi serverar god och hälsosam mat och poliogruppen äter oftast tillsammans, säger han.
Under våren och sommaren 2023 kommer Mälargården att anordna de traditionella polioveckorna. Då finns möjligheten att få träffa många människor med postpolioproblem. Den första polioträffen sker 27 mars till 14 april och den andra arrangeras mellan 18 juni och 7 juli.

I oktober tidigare i år föreläste Björn Bildsten om Mälargårdens rehabilitering på RTP-S kansli i Rissne. Han frågade då de som kommit för att lyssna på hans föredrag om de brukar vara nöjda med sin vistelse på Mälargården. Ett unisont ja hördes i rummet.
– Vi är lite bortskämda på Mälargården, eftersom vi får så mycket beröm och det känns så kul. Jag har aldrig jobbat på en arbetsplats som alltid får så bra respons, säger Björn Bildsten.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
april 16, 2024

Missa inte att lyssna på äventyrarna Anders Andrae och Linus Palmqvist

Passa på att ta del av äventyrarna Anders Andrae och Linus Palmqvists erfarenheter av att vandra S:t Olavsleden med…
Nyheter
april 16, 2024

Delta i ett webbinarium om hur partier vill driva funktionsrättsfrågor i Europa

Passa på att delta i ett webbinarium inför EU-valet. Hur vill partierna driva funktionsrättsfrågor i Europa? Anmälan görs på…
Nyheter
april 15, 2024

Region Stockholm fortsätter arbetet med omställningen till en god och nära vård

Under en nätverksträff berättade Gabriele Radler Liljeberg och Yvonne Lettermark från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen om Region Stockholms arbete med…