Nyheter > Kerstin drabbades av corona och lyckades bli helt frisk

Kerstin drabbades av corona och lyckades bli helt frisk

januari 15, 2021

Kerstin Kruse drabbades av polio för 76 år sedan. I juni i år drabbades hon av corona. Med huvudvärk, hög feber, trötthet genomled hon sjukdomen i sitt hem. Efter åtta veckor försvann alla symptom och idag känner hon sig frisk.
– Jag vill uppmana äldre att vara försiktiga, säger hon.

Samma år Kerstin Kruse föddes, 1944, drabbades hon av polio. Men förutom polio och postpolio så har hon varit frisk. Hon har aldrig haft influensa och hon har aldrig vaccinerat sig mot influensa.
Men i juni blev hon ordentligt sjuk. Via hennes personliga assistent blev hon smittad av coronaviruset.
– Allt kom på en gång. Jag fick nästan 40 graders feber och blev jättetrött. Men jag fick inga problem med andningen. Jag hetsade inte upp mig, säger hon.
På grund av hennes postpolio har hon problem med diafragman, en muskel som arbetar med andningen. När muskeln dras ihop så gör det att luften sugs in, och när den slappnar av så tryckts luften ut.
– Jag brukar använda en ventilator på natten, men nu använde jag den även under dagtid. Jag var lite orolig för mina andningsproblem. Jag fick astma medicin med en inhalator för att vidga lungornas kapacitet, säger Kerstin Kruse.

Kerstin Kruse drabbades av corona.
Foto: Jonas Jönsson

Kerstin Kruse har behov av en personlig assistent dygnet runt. Den assistent som smittat henne var tillräckligt stark så hon kunde fortsätta att sköta Kerstin och bodde kvar i lägenheten.
– Jag kände lite panik för jag klarar mig inte utan assistent så det var bra att hon kunde bo kvar. Så slapp jag få hem assistenter som inte drabbats av corona.
Både Kerstin och hennes assistent var så trötta så de sov mycket. Och det fick hjälp med att handla mat av Kerstins dotter. Kerstin säger att hon var matt och klen i åtta veckor, men behövde aldrig åka in till sjukhuset.
– Om jag hade känt av något tryck över bröstet så hade jag åkt in direkt, men jag kände inga allvarliga andningsproblem. Det tog lite tid men nu känner jag mig pigg och har fått krafterna tillbaka. Jag känner inte av att jag har haft corona på något sätt, säger hon.
Även hennes personliga assistent mår nu bra.
Kände du att postpolion påverkade dig?
– Nej. Jag har lite problem med diafragman. Mina lungor är det inga fel på. Men jag är ju äldre så jag är i den så kallade riskzonen.
Hur ser du på viruset corona idag?
– Man ska tänka sig för vem man träffar och man ska undvika folk som rör sig mycket bland andra människor. Det gäller att vara försiktig. Jag åker inte tunnelbana, säger Kerstin Kruse och tillägger:
– Var observant oavsett om du har polio eller inte. Vid minsta tryck på bröstet ska du åka direkt till sjukhuset.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 25, 2023

Passa på och följ med till Vikingarnas Värld på Historiska museet!

Bönder, handelsmän, upptäcktsresande eller helt enkelt rövare och plundrare, vilka var egentligen vikingarna? Vill du ta reda på mer…
Nyheter
september 22, 2023

Regeringens budget analyseras i ett webbinarium

Vad betyder finansminister Elisabeth Svantessons budget för personer med funktionsnedsättningar 2024? Hejaolika anordnade ett webbinarium om budgetpropositionen för 2024….
Nyheter
september 21, 2023

Regeringens budget gynnar inte personer med funktionsnedsättning

Regeringens budgetförslag får kritik. Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige, anser att det är en budget som inte kommer att…