Kaj Varteva försöker inspirera och motivera nyamputerade personer. Han är en nykläckt förebildscoach med fokus på att hjälpa människor till en fungerande vardag.
Kaj Varteva har under året deltagit i Coachprojektet som är ett treårigt projekt som finansieras av Arvsfonden och drivs av Personskadeförbundet RTP. Han har redan hunnit träffa flera personer som nyligen blivit amputerade.
– Det har varit väldigt givande dels för mig själv och min egen bearbetning, dels för att jag känner att jag hjälper andra som har hamnat i samma situation som jag hamnat i. Jag känner att jag gör samhällsnytta, säger han.
Kaj Varteva blev själv amputerad efter en mc-olycka 2014. Han körde sin Harley-Davidson motorcykel i 90 kilometer i timmen mellan Tyresö och Älta och när vägen svängde mot höger och han skulle luta motorcykeln i kurvan började den wobbla.
– Jag hann tänka att ´jag ska inte köra omkull för då dör jag´, säger han.
Kaj lyckades undvika att ramla men han körde in i ett räcke och slet sönder sitt ena ben. När han lyckats stanna och skulle ställa mc:n, hade han inget ben att ta emot med och föll. Benpipan stack ut ur benet som ”i princip var helt avslitet”.
Kaj Varteva kördes med ilfart i helikopter till Karolinska och opererades i sex timmar. När han vaknade upp fick han i närvaron av sin fru, barn och bror veta att han blivit amputerad. Det gick efter omständigheterna bra för Kaj. Han låg kvar på sjukhuset i bara tre veckor och han är idag nöjd med sin protes och är numera smärt- och medicinfri.
– Jag har haft det relativt bra och inte upplevt så mycket negativt. Men jag har ju läst om andra amputerade som upplever att hela världen rasar ihop. Så när jag träffar nyamputerade gäller det att vända de negativa känslorna, säger han.
Det han gör som förebildscoach är att han sitter och lyssnar på den drabbade och delar med sig av sina egna erfarenheter om så önskas, men det är klienten som är i fokus.
– Ingen upplevelse som amputerad är den andra lik. Det är väldigt individuellt hur man upplever detta. Jag försöker inspirera och få personen att tänka positiva tankar. Och jag försöker uppmuntra dem att sätta upp egna rimliga mål och delmål så att de kan gå framåt och göra förändringar som förbättrar livskvalitén. Om de frågar så berättar jag min historia och om min reaktion.
Om någon vill ta kontakt med en förebildscoach så kontaktar man RTP:s förbundskansli på mejladressen coaching@rtp.se och det kostar ingenting. Förebildscoachen får heller inget i ersättning utan allt sker på ideell basis.
– Jag skulle absolut rekommendera andra att bli förebildscoach för man träffar många nya människor och man accepterar snabbare sin egen situation. Vi hjälper också till att minska på vårdkostnaderna och förhoppningen är att de drabbade snabbare kommer igång med någon aktivitet t.ex. idrott och ut i arbetslivet, säger han.
Har du börjat köra motorcykel igen?
– Jag har ett sug efter det och det skulle nog funka, men min familj tog olyckan väldigt hårt. Jag har lovat min fru, barn och barnbarn att aldrig mer köra motorcykel igen. Jag har däremot köpt en cykel med en pedal med magneter så att min protes sitter fast. Det känns jättebra. Jag känner att jag kan göra i princip allt som jag kunde göra innan olyckan, säger Kaj Varteva.
Text och foto: Jonas Jönsson
Kaj Varteva cyklar ofta och gärna.
Fakta: Förebildscoach/coachprojektet
Coachprojektet handlar om att personer som står inför en amputation eller som nyligen blivit amputerade får träffa en förebildscoach med egen skadeerfarenhet.
En förebildscoach ska inspirera, motivera och visa på möjliga vägar framåt. Om någon vill bli eller vill träffa en förebildscoach mejla: coaching@rtp.se.
Hemsida: https://rtp.se/coachprojektet/vi-soker-dig-som-vill-traffa-en-forebildscoach/
Se film på RTP-S hemsida: https://rtps.se/2019/07/19/kaj-varteva-en-forebildscoach/