Foto: Jonas Jönsson. Micke Andersson, ryggmärgsskadad sedan 2019, under ett träningspass på Bosön.
Nyheter > Individuell rehabträning visar fina resultat

Individuell rehabträning visar fina resultat

augusti 15, 2023

För ett och halvt år sedan startade RG Aktiv Rehabilitering en rehab inriktad träning kallad RIT. Den nya rehabiliteringsmetoden innebär att varje person får ett individuellt träningsupplägg utifrån målsättning och förutsättning. Och den nya metoden visar goda resultat.
– Det har gått ruggigt bra, säger Micke Andersson, ryggmärgsskadad sedan 2019.

Ungefär 300 personer i Sverige drabbas av en ryggmärgsskada varje år och att lära sig leva med en ryggmärgsskada innebär att försöka lära sig att göra allting på ett nytt sätt. RG Aktiv Rehabilitering (RG), som existerat i 40 års tid, fungerar som en länk mellan vården och vardagen för personer med ryggmärgsskada. Tidigare år har de haft ledarledda gruppträningspass, men sedan ett och ett halvt år tillbaka använder de sig av en ny rehabiliteringsmetod. Metoden, som fysioterapeuter på RG Aktiv Rehabilitering utarbetat, innebär att varje person får ett individuellt träningsprogram och träningen sker med en instruktör. Den nya rehab-inriktade träningen, även kallad RIT, riktar sig mot de som inte är klara med sin rehabilitering och därför fortfarande har funktioner som kan förbättras. Micke Andersson blev ryggmärgsskadad efter en dykolycka 2019 och när han började med den rehab-inriktade träningen märkte han påtagligt att han snabbt gjorde framsteg.
– Det har gått ruggigt bra. Träningen fokuserar på individen och då kan man ligga på gränsen av vad man klarar av. Man har hela tiden en instruktör med sig på träningarna och då gör man snabbt förbättringar, säger han.
Den individuella träningen innehåller styrketräning, konditionsträning och teknikövningar som förflyttnings-, gång- eller rullstolsteknik. När Micke Andersson började med rehabiliteringen på RG Aktiv Rehabilitering på Bosön kunde han knapp gå 20 meter med hjälp av ett gåbord. Nu klarar han att gå 200 meter med kryckor. Hans mål var att bli så pass stark att han kunde ta sig uppför några trappor i huset där han bor med sin sambo. Men eftersom rehabiliteringen gått så bra har han successivt behövt ändra sin målsättning.
– Jag flyttar ständigt fram positionerna. Ett mål är nu att jag ska klara att med kryckor gå ner till en strand och lägga mig på en filt. Jag vill lära mig att leva så självständigt som det bara går, säger han.
Micke Andersson betonar hur befriande det var att lämna alla vårdinrättningar efter dykolyckan och komma till RG Aktiv Rehabilitering.
– Här finns bra ledare, bra träning och en härlig atmosfär med många elitidrottare i hallen. När det är en positiv atmosfär så stärker det mig mentalt. Träningen sker i ett positivt sammanhang och det betyder allt för mig. Det blir lättare att se framåt, säger Micke Andersson.
Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 25, 2023

Passa på och följ med till Vikingarnas Värld på Historiska museet!

Bönder, handelsmän, upptäcktsresande eller helt enkelt rövare och plundrare, vilka var egentligen vikingarna? Vill du ta reda på mer…
Nyheter
september 22, 2023

Regeringens budget analyseras i ett webbinarium

Vad betyder finansminister Elisabeth Svantessons budget för personer med funktionsnedsättningar 2024? Hejaolika anordnade ett webbinarium om budgetpropositionen för 2024….
Nyheter
september 21, 2023

Regeringens budget gynnar inte personer med funktionsnedsättning

Regeringens budgetförslag får kritik. Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige, anser att det är en budget som inte kommer att…