Norea Humla svänger och snurrar och vrider sig med mjuka rörelser bredvid bassängkanten i vattenhuset Sfären. Med dansanta rörelser visar hon deltagarna olika övningar som gör underverk för leder och muskler.
”Sträck ut”, ”åk slalom”, ”långa armar” och ”känn motståndet”. Norea Humla instruerar med lugn och mjuk röst när hon ger olika direktiv till en handfull deltagare som koncentrerat gör övningar i det varma vattnet i Vattenhuset Sfären i Bergshamra. Och de vet precis vad hon menar för det är en trogen skara som kommer på vattengympan. Deltagarna utför noga alla övningar på sitt sätt. Samtidigt är det en glad och uppsluppen stämning med mycket skratt.
– Det är ett fint samspel mellan mig och dem som tränar. När de kliver ner i vattnet får de en frihet och rörlighet som de inte har på land, säger Norea Humla.
Hon fokuserar på rörelser för att stärka muskler och mjuka upp leder.
– Bara att de kliver ner i det varma vattnet har en välgörande effekt. Vattenträning ger en ökad blodcirkulation och syreupptagningsförmåga. Dessutom sjunker hjärtfrekvensen. Men kanske ändå att smärtlindringen under och efter bassängträningen är det som uppskattas mest.
Norea Humla understryker vilken skillnad träning i varmt vatten gör för RTP-S medlemmar. Hon berättar om en man som byggde upp styrkan i axlarna med vattenträning så att han nu kan gå med hjälp av kryckor i stället för att sitta i rullstol.
– Eftersom lederna belastas betydligt mindre i vatten än på land är vattenträning en skonsam och effektiv träningsform. Det är viktigt att träna regelbundet. Mina deltagare säger ofta att de mår sämre när de inte kunnat vara med på ett tag. Vattengympan gör skillnad.
Noreas mor Lisel Humla är också instruktör i vattenträning bland annat för RTP-S och Norea har gått som lärling hos sin mor sedan barnsben. Norea är förutom utbildad instruktör i vattenträning även utbildad yrkesdansare med fokus på modern dans.
– Så jag har mycket som jag kan plocka ifrån och överföra till vattengympan.
Noreas med omsorg valda rörelser utvecklar och förbättrar deltagarnas rörelseförmåga. Och alla kan vara med oavsett skada.
– Det är viktigt att vara flexibel och lyhörd i min roll som instruktör. Även om vi tränar i grupp så finns det alltid utrymme för individuell anpassning beroende på dagsform. Jag uppmuntrar mina deltagare att framförallt lyssna på sina kroppar.
För tredje terminen i ordningen står 24-åriga Norea på bassängkanten. Och hon ser fram emot fler terminer, fler deltagare och fler grupper.
– Jag vill så gärna att fler ska börja. Om man har ont i kroppen och det känns jobbigt och tungt att röra sig så gör det varma vattnet en gott, säger Norea och tillägger:
– Kom hit som du är. I vattnet kan alla röra sig friare än på land. Jag vill att alla ska få uppleva känslan av att röra sig i vattnet för den är fantastisk.
Bad/fakta
Personskadeförbundet hyr in sig på nio olika bad i Stockholms län och där det också bedrivs vattengymnastik.
Förutom Vattenhuset Sfären i Bergshamra finns Beckomberga simhall, Nacka sjukhus, Långbrobadet, Dragongården, Aktiv Re Åkersberga, Norrtälje badhus, Södertälje Allaktivitetshuset och Vattenhuset Älvsjö.
Det finns ledare vid de flesta av baden. Badavgiften under våren är 320 kronor per termin.