Nyheter > Helles olycka blev hennes lycka

Helles olycka blev hennes lycka

mars 21, 2019

Helle Andersson mådde dåligt och i ett förvirrat tillstånd föll hon från sjunde våningen och bröt ryggen. Skadan blev hennes lycka. Nu mår hon psykiskt bra och brinner för tillgänglighetsfrågor. Hon har dessutom tillsammans med fyra andra tjejer bildat GirlsonWheels för ryggmärgsskadade.

Livet rusar fram snabbt för Helle Andersson i dubbel bemärkelse. Dels för att hon älskar att köra snabbt med sin rullstol dels för att hon i somras bildade gruppen GirlsonWheels som är en grupp tjejer som alla är ryggmärgsskadade.
På några månader har de fått över 3000 följare på instagram. Hon och de övriga tjejerna vill vara förebilder för de som har drabbats av en ryggmärgsskada.
– Vi vill peppa andra och berätta hur det är att ha denna skada. Det är inte så märkvärdigt. För mig är ingenting omöjligt. Att sitta i rullstol är inget hinder utan jag ser det bara som att det ger mig nya möjligheter, säger hon.
I slutet av förra året blev de fem tjejerna i GirlsonWheels inbjudna till att i direktsändning medverka i Musikhjälpen. Det är ett årligt evenemang som samlar in pengar till Radiohjälpen och som i fjol sändes från Lund. De fick en positiv respons och stor uppmärksamhet som gav blodad tand.
– Vi känner alla att vi kan bidra med så mycket. Vi vill etablera oss på sociala medier och vi vill ut och träffa nyskadade. Vi vill hjälpa alla som drabbats. Jag tror att vi kan göra så mycket, säger Helle Andersson.
Idén till GirlsonWheels kläcktes av Louise Linderoth från Göteborg. Hon ville skapa en grupp med ryggmärgsskadade tjejer med syftet att motivera och inspirera andra som hamnat i samma situation.
– Jag nappade direkt. Vi bor på olika ställen i Sverige men vi chattar med varandra varje dag. Vi har så mycket gemensamt och vi vill att andra ska må lika bra som vi gör idag, säger
Helle Andersson.

Helle Andersson.
Foto: Jonas Jönsson

För ett par år sedan mådde Helle Andersson inte alls bra. Hon hoppade av gymnasiet, testade droger och mådde psykiskt dåligt. I ett förvirrat tillstånd föll hon från en balkong och bröt ryggen.
– När jag vaknade upp på sjukhuset och såg min mamma kände jag en sådan enorm lycka att jag hade överlevt. Visst, jag blev deprimerad av att jag inte skulle kunna gå igen och jag hade ont. Men jag kände samtidigt att jag började uppskatta livet på ett annat sätt, säger Helle Andersson.
– Jag mår psykiskt mycket bättre idag än före skadan. Jag träffar många som hamnat i samma situation och får många nya kompisar, tillägger hon.
Men som rullstolsburen märker hon att hon inte blir behandlad på samma villkor som andra.
– De är många som tror att vi som sitter i rullstol är dumma i huvudet. Många pratar över huvudet på mig och tycker bara synd om mig. Folk ser en rullstol och inte människan som sitter i den. Jag känner mig mindre värd, säger hon.
Helle Andersson har en stark drivkraft och mission att ändra på allmänhetens attityd till funktionsnedsatta:
– Jag brinner för att få informera och berätta om allas lika värde. Och för att driva frågor om bättre tillgänglighet. Jag känner att jag har så mycket som jag vill göra.

Text: Jonas Jönsson

 

FAKTA
Helle Andersson
21 år. Studerar på en högskoleförberedande självledarskapslinje och bor i Lillsved, Värmdö. Medlem i girlsonwheels: https://www.instagram.com/girlsonwheelsswe/ Vill skapa en ny grupp med ungdomar som är ryggmärgsskadade på RTP-S.
Är någon intresserad att vara med så mejla till RTP-S kansli: info@rtps.se Se film här>>

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
april 18, 2024

Hanane – den omtyckta gymledaren

Hanane Rachid är den ständigt leende och hjälpsamma gymledaren på Aleris Rehab Station Stockholm i Frösundavik. Hon är en…
Nyheter
april 16, 2024

Missa inte att lyssna på äventyrarna Anders Andrae och Linus Palmqvist

Passa på att ta del av äventyrarna Anders Andrae och Linus Palmqvists erfarenheter av att vandra S:t Olavsleden med…
Nyheter
april 16, 2024

Delta i ett webbinarium om hur partier vill driva funktionsrättsfrågor i Europa

Passa på att delta i ett webbinarium inför EU-valet. Hur vill partierna driva funktionsrättsfrågor i Europa? Anmälan görs på…