Foto: Jonas Jönsson. Hanna Isaksson vill uppmuntra och motivera alla med funktionsnedsättning att våga utmana sig själva. Hon betonar att det går att leva ett hälsosamt liv med en funktionsnedsättning.
Nyheter > Hanna vill att fler ska ändra sina vanor för att må bättre

Hanna vill att fler ska ändra sina vanor för att må bättre

januari 25, 2024

Att leva hälsosamt med en funktionsnedsättning är inte enkelt. Det finns höga trösklar att ta sig över. Men det går. Fokusera på vad du kan göra i stället för att fokusera på vad du inte kan göra. Det uppmanade Hanna Isaksson, folkhälsovetare, vid en föreläsning om motivation på RTP-S kansli.

Största hotet mot ohälsa är brist på fysisk aktivitet och ohälsosam kost, riskbruk av alkohol och tobaksanvändning. Studier visar att personer med en funktionsnedsättning har betydligt svårare att leva ett hälsosamt liv än andra. Det beror på en rad olika faktorer som bland annat att många har en inaktiv livsstil, brist på tillgänglighet, ekonomisk otrygghet och svårigheter att genomföra fysiska aktiviteter. De har oftare symtom på depressioner och lider oftare av övervikt. De upplever också psykisk stress med frågor som till exempel om färdtjänsten kommer i tid och om det finns tillgänglighetsanpassade toaletter – förutom all den stress som den övriga befolkningen har.
Men det går att leva ett hälsosamt liv med en funktionsnedsättning. Hanna Isaksson är folkhälsovetare och fokuserar på hälsa för personer med funktionsnedsättning. Hon har arbetat med personer med olika funktionsnedsättningar i många år. Och eftersom hon själv har en rörelsenedsättning så är hon medveten om alla svårigheter som är förknippade med att leva hälsosamt. För att ändra sitt beteende kräver mycket jobb.
– Det gäller att gå från vilja till handling. Det går inte att vänta på att man ska få motivation. Fundera på: Vad är det absolut minsta steget som just du kan ta i önskad riktning? Och kom håg att det är svårare att sluta än att börja med något, säger hon. Tänk ”Jag ska äta en grönsak varje dag” i stället för ”Jag ska sluta äta kaffebröd varje dag”. Det är också viktigt att vara tålmodig.
– För att hitta motivation att skapa ett mer hälsosamt liv så är det viktigt att hitta något som man tycker är kul. Då är det hållbart över tid. För att skapa nya vanor så bör man upprepa den nya vanan regelbundet under 3-6 månader för då sitter den i ryggraden. Och starta gradvis, det vanligaste misstaget är att börja med till exempel för hård träning eller att lägga om sina matvanor totalt på en gång. Ge inte upp om det inte blir resultat på en gång. Ta små steg, det viktiga är att få lyckas med de steg du tar, säger Hanna Isaksson.
Ett tips på att förändra sitt beteende är att göra det med ”mikrovanor”, som innebär att man ska koppla ihop en ny vana med en vana man redan har och börja med det absolut minsta steget som man kan ta. När man till exempel brygger en kanna kaffe så kan man under tiden göra en fysisk aktivitet, till exempel göra fem armhävningar i rullstolen eller dra med gummiband eller så kan jag stretcha när jag tittar på nyheterna.

Hanna Isaksson uppmanar alla att lämna bekvämlighetszonen och i stället våga utmana sig själva – men att göra det lite lagom!
– Mitt tips är att skapa hälsosamma vanor och alltid avsätta tid för fysiska aktiviteter. Det är viktigt. Och var inte rädd för att be om hjälp för att hitta träningsaktiviteter. Lär känna dig själv och se vad du mår bra av, lyssna på din kropp, vad behöver just du? säger Hanna Isaksson.
Hanna vill hellre fokusera på lösningar än på problemen.
– Sluta att vänta på din motivation. Börja utforska nya aktiviteter och gör något. Att ändra vanor är svårt men det går, säger hon.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
februari 27, 2024

Funktionsnedsatta saknar i stor utsträckning arbete

”Det är väl känt att personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga i stor utsträckning saknar arbete”. Nu ska…
Nyheter
februari 26, 2024

RTP satsar på att utbilda nya förebildscoacher

Personskadeförbundet RTP ska under våren 2024 utbilda nya förebildscoacher. Denna gång ska den nya gruppen förebildscoacher ha egen erfarenhet…
Nyheter
februari 23, 2024

Bli en användarexpert och lär dig att göra webbplatser tillgängliga för fler

Passa på att anmäla dig till en kurs som handlar om att lära dig mer om webbtillgänglighet. Om du…