Nyheter > Han skapade en effektiv app som söker upp handikapparkeringar

Han skapade en effektiv app som söker upp handikapparkeringar

november 10, 2020

Kristoffer Jälén har skapat en app för alla rullstolsburna och anhöriga som vill veta var handikapparkeringarna finns. Appen Handiplats innehåller nästan 8000 handikapplatser fördelat över hela Sverige.

Kristoffer Jälén åkte en dag bil tillsammans med sin son och hade bråttom till ett möte. Eftersom sonen sitter i rullstol letade han efter en handikapparkering men hittade ingen.
– Det finns alltid en osäkerhet var man ska köra för att hitta en handikapparkering. Det finns en osäkerhetsfaktor när man har rullstol, speciellt när man kommer till en ort man inte känner till, säger han.
Då kläckte han idén om att själv skapa en app som visar var alla handikapparkeringar finns.
– Jag trodde att det redan fanns någon app för det här. Men det fanns det inte så då tänkte jag att jag får fixa det själv.

Kristoffer Jälén skapade en egen app som snabbt visar de handikapplatser som finns i det område man befinner sig.
Foto: Privat

Eftersom han jobbar som IT-konsult och programmerare så hade han kunnandet och möjligheten att förverkliga sin idé.
– Jag har jobbat som IT-konsult i 20 år och jobbar med att utveckla mjukvara. Så jag hade kunskapen att skapa en egen app, säger han.
Kristoffer Jälén började på sin lediga tid att kontakta samtliga Sveriges 290 kommuner och frågade om rätt koordinater till parkeringsplatserna.

Det gick snabbt från idé till färdig produkt. Efter bara en månad hade han samlat ihop tillräckligt med uppgifter och skapat en egen app. Och appen är okomplicerad att använda.
– Man laddar ner appen och sedan letar appen upp din position på en karta och där kan man se symboler i form av handikapparkeringsskyltar. Där symbolerna finns där finns parkeringsplatserna. Klickar man på symbolen så får man en vägbeskrivning hur man hittar dit. Appen är mycket enkel att förstå, säger han.

I mitten av mars var appen klar och kan användas både med Iphone och Android. Appen fungerar även om man inte är internetuppkopplad.
– Responsen har varit jättebra. Varje dag är det folk som laddar ner appen och jag har fått många positiva kommentarer. Det är glädjande. Det känns extra bra att jag känner att jag kan hjälpa och göra något för någon annan. Det är en härlig känsla, säger Kristoffer Jälén.

Fakta/Appen Handiplats
Appen finns att ladda ner på Appstore och Google play eller på hemsidan https://www.handiplats.se
Text: Jonas Jönsson
Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
november 29, 2023

Kräver att handläggaren har kunskap och förståelse inför viktiga beslut

”För oss som ska prövas för att få del av stöd och service är det helt centralt att handläggaren…
Nyheter
november 28, 2023

Äntligen blir det ett enklare bilstöd?

En statlig utredning visar hur bilstödet kan förbättras för personer med funktionsnedsättning. Bilstödet blir ”enklare att söka, snabbare att…
Nyheter
november 27, 2023

Danderyds sjukhus ska bli en nationell enhet för postpoliopatienter

Mottagningen för postpoliopatienter på Danderyds sjukhus utökar telefontider och utvecklar informationen på hemsidan. Men framför allt ska mottagningen snart…