Nyheter > Gör som Simon – cykla och få en mjuk träning med frihetskänsla

Gör som Simon – cykla och få en mjuk träning med frihetskänsla

januari 4, 2021

Oavsett om du är amputerad, ryggmärgskadad, nackskadad eller drabbad av polio. Alla kan cykla. På cykelklubben SMACK finns olika typer av cyklar att låna för att komma igång och testa cykling.

På en motorbana i närheten av Arlanda har klubben SMACK, Sigtuna Märsta Arlanda cykelklubb, sin träningsbana. Där kan de som har en funktionsnedsättning träna eller bara testa att få cykla. Simon Risberg, 26 år, började med paracykling för fyra år sedan.
– När du cyklar så rör du hela kroppen och du sliter inte ut axlarna. Det är ett annat mjukare rörelsemönster i jämförelse med att när sitter i en rullstol och rullar, säger Simon som har båda benen amputerade sedan han var ett år gammal.

Simon Risberg.
Foto: SCF Paracykel

Simon Risberg har provat på många sporter. Han har spelat innebandy, basket och pingis samt alpint. I alpint var han så duktig att han redan som 15-åring blev uttagen i det svenska paralandslaget. Han har deltagit i paralympics, världscupen och på VM. Han har till och med tagit pallplatser på Europacupen i slalom och storslalom. När han började studera på universitetet så hann han inte med och träna och tävla så därför slutade han med den alpina sporten. Men kärlek till sport försvann inte. När han studerat klart till utvecklare och programmerare inom IT-området så började han cykla med en så kallad armcykel.
– Det är en enorm frihetskänsla och det är en bra träning för folk med funktionsnedsättning. Det är en stor utmaning. Man känner sig självständig och får frisk luft på köpet, säger
han.
Han tränar 3-5 dagar i veckan och satsar seriöst och tävlar i de nationella tävlingarna.
– Jag vill ta en plats i landslaget. Det har gått bra men det är bara att nöta på så hoppas jag om ett par år att ta steget upp, säger Simon Risberg.

Oavsett om man är amputerad, ryggmärgsskadad, nackskadad eller drabbad av polio så finns det cyklar som är anpassade för de som har olika funktionshinder.
– Man kan komma hit och prova på. Vi har cyklar som vi kan låna ut och vi försöker hjälpa till så gott vi kan. Vi tar jätte gärna emot folk som vill testa, säger Tobias Söder, ordförande i SMACK:s cykelklubb och paracykelansvarig.
Paracykling passar bra även för de som är otränade.
– Det är en skonsam sport med mjuka rörelser utan några ryck. Det är en tacksam sport på det viset, säger han.
SMACK är en klubb för både elitcyklister, motionärer och paracyklister och har sammanlagt 400 medlemmar.
– Vi har ökat antalet medlemmar de senaste åren. Det är allt fler som börjar cykla, säger Tobias Söder.
Vad är tjusningen med cykling?
– Det är en social sport man umgås och träffas och har det trevligt. Sedan får man se mycket om man ger sig ut på landsvägarna. Dessutom är det en fartkänsla som är speciell, säger Tobias
Söder.

Jonas Jönsson

FAKTA/Kontakta SMACK
Om du vill testa att cykla så mejla till info@smack.se Adress till motorbanan: Starrmossen 140, 195 95 Rosersberg. Utesäsongen drar igång i april och pågår till slutet av september. Hitta dit: Kör E4:an norrut från Stockholm. Sväng in på väg 273 mot Arlanda flygplats. Kör 400 meter och sväng sedan in till höger på väg 905. Kör 600 meter och sväng till höger på väg 893. Kör cirka en kilometer och motorbanan ligger på höger sida.

FAKTA/SMACK:s historia
SMACK bildades hösten 1976 på grund av att så många barn i området hade börjat cykla efter Bernt Johanssons OS-seger i Montreal samma år. De var några föräldrar som engagerade sig och eftersom det inte fanns någon cykelklubb i närheten bildades Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb, SMACK.

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
februari 27, 2024

Funktionsnedsatta saknar i stor utsträckning arbete

”Det är väl känt att personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga i stor utsträckning saknar arbete”. Nu ska…
Nyheter
februari 26, 2024

RTP satsar på att utbilda nya förebildscoacher

Personskadeförbundet RTP ska under våren 2024 utbilda nya förebildscoacher. Denna gång ska den nya gruppen förebildscoacher ha egen erfarenhet…
Nyheter
februari 23, 2024

Bli en användarexpert och lär dig att göra webbplatser tillgängliga för fler

Passa på att anmäla dig till en kurs som handlar om att lära dig mer om webbtillgänglighet. Om du…