Närhet till natur, hälsosamma promenader och glädjen att umgås med andra. Det får man på köpet om man börjar spela golf. Det menar Thomas Tauberman och uppmanar alla att börja spela golf.
– Golf passar oss med funktionsnedsättning. Vi behöver ut och röra på oss och träffa folk, säger han.
Spela golf med en funktionsnedsättning? Går det? Ja, det är inga problem. Thomas Tauberman, som sitter i kommittén för paragolf i Stockholms län, har spelat golf i flera decennier och är ett levande exempel på det.
– När jag jobbade på Ericsson så fanns det en idrottsförening som jag gick med i och där fick jag prova på att spela golf. Och jag blev fast, säger han.
Thomas Tauberman har en cp-skada sedan födseln vilket gör att han går lite stapplande och har ibland svårt med koordinationen och balansen.
– Det spelar ingen roll om du är ung, gammal eller är funktionsnedsatt. Alla kan spela golf. Vi med funktionsnedsättning behöver röra på oss. Det är en trevlig och social sport och man är ute i naturen flera timmar i sträck, säger han.
De som är funktionsnedsatta använder samma klubbor som alla andra. Om det behövs så finns det möjlighet att förkorta eller förlänga klubborna och special hjälpmedel att greppa klubborna. Vanligtvis delas paragolfare in i två grupper: intellektuellt funktionsnedsatta och fysiskt funktionsnedsatta. Men i Stockholms län spelar båda grupperna med och mot varandra.
– Jag spelar på Sollentuna golfbana och där är vi ett härligt gäng som träffas och har kul. Jag spelar tre gånger i veckan under säsong och dessutom går jag på gym ett par gånger i veckan för att förbättra min rörlighet. Jag är pensionär så jag har tid, säger han med ett skratt.
Blev du förvånad att det gick att spela golf med en funktionsnedsättning?
– I början var jag lite osäker, men det gäller att träna och ge golf lite tid. Jag hittade min sving och jag kände snabbt att detta var grejen för mig. Det handlar mer om teknik än om fysisk styrka, säger han.
Thomas Tauberman.
De golfklubbar som har en sektion med paragolfare är Sollentuna, Botkyrka, Hässelby, Nacka, Viksjö och Ågesta.
– Golf är absolut en sport även för oss med alla typer av funktionsnedsättningar. Det finns golfare som spelar som är både ben- och armamputerade, synskadade, döva. Det finns även ryggmärgsskadade som sitter i rullstol. De använder en så kallad paragolfer som är en eldriven rullstol vars säte kan planas ut så att man kan spela stående med ett bälte runt kroppen, säger Thomas Tauberman.
De flesta golfklubbar har handikapparkering i anslutning till klubben. Oftast finns det en golfbil att hyra.
– Om man vill börja spela är det bästa sättet att ta kontakt med en paragolfklubb. De hjälper till att slussa in nya spelare. Då kan man prova att spela. Under vissa tider så är det paragolfträningar, golftränarna hjälper oss hitta rätt sving som passar oss, säger Thomas Tauberman och tillägger:
– Att spela golf är bara glädje. Börja spela! Alla är välkomna. Vi är ett härligt gäng som spelar golf.
Text och foto: Jonas Jönsson
Fakta/Golfklubbar i Stockholms län som har paragolfsektioner
Sollentuna Golfklubb: 08-594 709 95 Mejl: sollentunagk@sollentunagk.se
Botkyrka Golfklubb: 08-530 296 50 Mejl: info@botkyrkagk.se
Hässelby Golfklubb: 0770-22 00 45 Mejl: hasselby@golfstar.se
Nacka Golfklubb: 08-570 360 27 Mejl: info@nackagk.se
Viksjö Golfklubb: 08-580 313 00 Mejl: kansli@viksjogk.se
Ågesta Golfklubb: 08-447 33 30 Mejl: info@agestagk.se