Foto: Jonas Jönsson. Pia Emanuelsson, projektledare för Funktionsrättsbyrån..
Nyheter > Funktionsrättsbyrån ger råd och stöd till personer med funktionsnedsättning

Funktionsrättsbyrån ger råd och stöd till personer med funktionsnedsättning

augusti 7, 2024

Sedan 2022 erbjuder Funktionsrättsbyrån stöd och juridisk rådgivning för att personer med funktionsnedsättning ska kunna hävda sina rättigheter. All information som samlas in ska sedan användas i påverkansarbetet om vilka brister som finns i samhället. Tanken är också att Funktionsrättsbyrån ska bli en egen ideell och självständig förening.

För många personer med funktionsnedsättning är det svårt och besvärligt att hävda sin rätt i samhället. Det uppkommer ofta problem och det är svårt att ge sig i kast med juridiska bekymmer. Sedan 2021 har Funktionsrättsbyrån, som är ett treårigt nationellt projekt, haft syftet att ge stöd och rådgivning för att personer med funktionsnedsättning ska kunna hävda sina rättigheter. Målgruppen är vuxna personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga.
– Det finns en stor efterfrågan och ett stort behov av att kunna få hjälp. Vi märker att trycket är högt. Vi har nu efter två år tagit emot 600 ärenden och det är dubbelt så många som vi hade räknat med. Vi skulle kunna ha en mer omfattande verksamhet för att kunna bemöta det stora behovet, säger Pia Emanuelsson, projektledare för Funktionsrättsbyrån.
Det är en stor mångfald av personer med funktionsnedsättning som behöver hjälp. Och det går bra att söka kontakt anonymt. På Funktionsrättsbyrån jobbar förutom Pia Emanuelsson en jurist, en socionom och en kommunikatör.
– Vi ska vara behjälpliga och ge råd men vi följer inte upp ärendena. I vissa fall återkopplar personen som har hört av sig och oftast är de positiva till det stöd de fått, säger hon.
Alla ärenden rensas på personuppgifter men däremot systematiseras alla ärenden i en ”rättighetsdatabas” för att framöver kunna användas i påverkansarbete.
– Med hjälp av detta statistiska verktyg samlar vi systematiskt de rådsökandes erfarenheter av problem med att få tillgång till sina rättigheter. Då kan vi visa vilka samhällsproblem som bör åtgärdas och vilka politiska förändringar som krävs, säger Pia Emanuelsson.
De vanligaste frågorna handlar om rättighetsperspektivet, att myndigheter inte tar ansvar för att skydda mänskliga rättigheter och har ett dåligt bemötande. Andra vanliga frågor berör ekonomisk utsatthet och bristande tillgänglighet i samhället. Projektet avslutas i september 2024, men Pia Emanuelsson har ambitionen att verksamheten ska fortsätta. Tanken är att Funktionsrättsbyrån ska bli en egen ideell och självständig förening och separerad från Funktionsrätt Sverige.
– Vi är väldigt stolta över vad vi har åstadkommit. Vi ser att behovet är stort och är mycket större än vad vi kan tillgodose. Vi har nu lagt grunden till en fortsättning. Vi får analysera vad som har funkat bra och vad som har funkat mindre bra, säger hon.
Pia Emanuelsson uppmanar personer med funktionsnedsättning och anhöriga till personer med funktionsnedsättning att höra av sig om de behöver råd och stöd.
– Vi kan hjälpa till med vilka rättigheter som vi har rätt till. Det som står i Funktionsrättskonventionen ska gälla för alla och en var även om det inte ser ut så i verkligheten. Känner man till vad som står i konventionen så är det lättare att föra sin talan, säger Pia Emanuelsson.

Funktionsrättsbyrån/Fakta
Är ett treårigt projekt som drog i gång på hösten 2021, men själva rådgivningen öppnade i januari 2022. Projektet avslutas i september 2024. Erbjuder rådgivning om rättigheter och ger information om hur rådsökande kan kräva sin rätt. Funktionsrättsbyrån utgår från Funktionsrättskonventionen. Rådgivningen kan handla om att informera om rättigheter, stötta och förstå beslut från myndigheter, hänvisa till andra som kan ge mer hjälp och ge rådgivning till anhöriga. Är en del av Funktionsrätt Sverige och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Kontakt: Telefon: 010-898 50 90 Telefontid på helgfria onsdagar klockan 9–11. Hemsida: https://funktionsrattsbyran.se/

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 18, 2024

Har regeringen lyssnat på nödropen från funktionsrättsrörelsen?

Hejaolika.se uppmanar alla att skriva in 19 september 2024 klockan 15.00 i kalendern. Då drar webbinariet ”Vad är bra…
Nyheter
september 17, 2024

Delta på årets Neurodag med fokus på anhöriga

På årets Neurodag sätts fokus på dig som är anhörig. Alla är välkomna. Du behöver inte vara medlem i…
Nyheter
september 16, 2024

Funktionsrättsfrågor lyste med sin frånvaro

Statsminister Ulf Kristerssons tal vid Riksdagens öppnande i förra veckan ökar oron för funktionsrättsfrågorna. Läs mer på Hejaolika.se…