Foto: Fritidsbanken Sverige. I Stockholms län finns Fritidsbanken i Sigtuna, Botkyrka, Tyresö, Upplands Väsby och Bro.
Nyheter > Fritidsbanken lånar ut gratis för att ge alla en mer aktiv livsstil

Fritidsbanken lånar ut gratis för att ge alla en mer aktiv livsstil

maj 2, 2024

Fritidsbanken Sverige är en ideell förening med syftet att låna ut sport- och friluftsprylar till alla som har behov av det. Erika Olkerud, projektledare på Fritidsbanken Sverige, har under tre års tid arbetat med att underlätta och förbättra möjligheten för personer med funktionsnedsättning att låna utrustning för att börja motionera och få en mer aktiv livsstil.

Fritidsbanken jämför sig med ett bibliotek, med skillnaden att de lånar ut sport- och friluftsprylar och inte böcker. Fritidsbanken finns på cirka 130 platser i Sverige och där kan alla som vill låna utrustning för en aktiv fritid. Fritidsbanken har, under ett treårigt projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden, satsat på parasportutrustning och fritidshjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.
– Vi har ökat utbudet av parasportutrustning och fritidshjälpmedel för att förbättra möjligheterna att låna för personer med funktionsnedsättning. Vi vill också öka vetskapen om att det går att låna från Fritidsbanken, säger Erika Olkerud.

Erika Olkerud. Foto: Johan Olkerud

Ambitionen med projektet är att ge förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att prova på, delta och vara mer aktiva.
– Vi vill inspirera, motivera och förbättra möjligheterna till egen rörelseglädje. Oavsett ekonomisk bakgrund. Vi vill att alla ska kunna prova på olika aktiviteter innan man eventuellt köper egen utrustning eller ansöker om medel från fonder för att göra inköp, säger Erika Olkerud.
Det handlar om korttidslån på högst 14 dagar, men det är inte bara enskilda personer som kan låna utrustning. Även föreningar, familjer och kompisgäng kan låna.
– Målsättningen med projektet är att inkludera parasportutrustning med övrig utrustning. Den anpassade utrustningen finns att låna från samma ställe som den andra utrustningen. Vi vill ge likvärdiga villkor för de som behöver anpassad utrustning, säger hon.
För tio år sedan öppnades den första Fritidsbanken i Deje i Forshaga kommun, i Värmland. Det var diakonen Carina Haak som kom på idén och Fritidsbanken öppnade i ett samarbete mellan Forshaga kommun. Sedan har idén med Fritidsbanken spridit sig i hela Sverige. Verksamheten lånar ut sport- och friluftsutrustning som allmänhet, föreningar och företag skänker. I början kom det inte in så mycket parasportutrustning och fritidshjälpmedel. Därför valde Fritisbanken Sverige några år sedan att ansöka om pengar från Allmänna Arvsfonden för att kunna öka utbudet av fritidshjälpmedel och parasportutrustning att låna från fritidsbankerna i Sverige. I inledningen av det treåriga projektet gjordes det ungefär 25 utlån av anpassad utrustning per år i hela Sverige. Nu är siffran uppe i 500 utlån per år. I Stockholms län finns Fritidsbanken i Sigtuna, Botkyrka, Tyresö, Upplands Väsby och Bro. Det pågår även ett arbete för att fler fritidsbanker ska öppna.
– Det öppnas fler och fler (Anm. Fritidsbanker) i Sverige. Responsen är väldigt positiv och många blir överraskade att det är gratis. Vår idé är återanvändning så vi får in begagnade utrustningar som folk skänker. De enda gånger vi kan tillåta inköp av ny utrustning är då vi inte får in anpassad utrustning för personer med funktionsnedsättningar, säger Erika Olkerud.
– Alla är välkomna att låna utrustning hos oss. Det är vi noga med, vi är till för alla, tillägger hon.

Fakta/ Utlåning på fritidsbanken
Gå in på följande hemsida för att låna utrustning: www.fritidsbanken.se Klicka på länken hitta din Fritidsbank. Klicka på den Fritidsbank som du vill låna av. Där syns ett lagersaldo på vad som finns på respektive Fritidsbank. Fritidsbanken vänder sig till alla oavsett funktionsnedsättning eller inte.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
november 28, 2024

Sverige behöver göra Funktionsrättskonventionen till svensk lag

Vid ett panelsamtal under MFD:s nationella samling lyfte Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige, fram att Sverige behöver göra…
Nyheter
november 27, 2024

Delta i RBU:s kampanj om rättigheten att få leva på samma villkor som alla andra!

Den internationella funktionsrättsdagen den 3 december uppmärksammar RBU (Rörelsehindrade barn och ungdomar) med en kampanjsida. RBU kommer, på kampanjsidan,…
Nyheter
november 26, 2024

På årets julfest väntas julmust, jultallrik, glögg, kaffe och pepparkaka

Torsdagen den 5 december klockan 11.30 – cirka 13.30 anordnas en jullunch i RTP-S lokaler på Kavallerivägen 24 i…