Nyheter > Fredrik Wallén: ”en uppmaning och inget krav”

Fredrik Wallén: ”en uppmaning och inget krav”

november 5, 2019

Trafikförvaltningens information om att de som åker med färdtjänst ska undvika åka under högtrafiken väckte starka känslor. Fredrik Wallén (KD) betonar att det inte var ett krav utan bara en uppmaning att undvika färdtjänstresor under denna tid.

Tidigare i år uppmanades de som åker färdtjänst att undvika att åka färdtjänst på vardagar mellan klockan 15.00-18.00. Många funktionsnedsatta skadegrupper reagerade starkt och kritiserade trafikförvaltningens vädjan.
På sociala medier har kommentarer som ”diskriminering”, ”jag kommer att bli isolerad” och ”förödmjukelse” framförts. I tidningen RTP-S Aktuellt sa Alireza Azarbad, polioskadad och medlem i RTP-S, att han kände sig diskriminerad och menade att inte skulle kunna ”ta hand om familj och jobb”. Han sa vidare att han ”tvingas tacka nej till många behandlingar och bli tvingad att stanna hemma och i stället sitta och titta ut genom fönstret. Jag kommer att få sämre hälsa både fysiskt och psykiskt”.

Fredrik Wallén (KD)
Foto: Jonas Jönsson

Fredrik Wallén (KD), ordförande i färdtjänstnämnden:
– Syftet var i största välvilja. Trafikförvaltningens tanke var att informera om att det är mycket trafik och svårt att få tag på färdtjänstresor under denna tid.
Varför ska just de med färdtjänst ändra på sina rutiner?
– Det var inte avsikten. Det var vilken brukarupplysning som helst. Det är en uppmaning som gäller alla som åker bil att man är medveten om problematiken. Men det finns en allmän brist på yrkesförare och taxibilar, säger Fredrik Wallén.
Det finns stor risk att de som åker färdtjänst, de funktionsnedsatta, blir mer isolerade (Många har aktiviteter på eftermiddagar) och leder till att de får sämre hälsa, fysiskt och psykiskt. Hur ser du på det?
– Jag känner empati och tar till mig detta. Att vi gick ut med detta var bara en uppmaning och inget krav. Vi får framöver bli bättre på kommunikationen från förvaltningen, säger Fredrik Wallén.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
december 1, 2023

Världsunikt träningsprogram för whiplashskadade ska införas i primärvården

Ett speciellt utformat träningsprogram för nacken ska införas i primärvården i Sverige. Den nackspecifika träningen för whiplashskadade är unik…
Nyheter
november 29, 2023

Delta i en stor manifestation under internationella funktionsrättsdagen

På söndag den 3 december ska den internationella funktionsrättsdagen uppmärksammas med ett demonstrationståg från Skanstull (samling cirka klockan 15.15)…
Nyheter
november 29, 2023

Kräver att handläggaren har kunskap och förståelse inför viktiga beslut

”För oss som ska prövas för att få del av stöd och service är det helt centralt att handläggaren…