Nyheter > Finurlig träning i varm bassäng

Finurlig träning i varm bassäng

november 30, 2018

Med sin speciella friskvård är Lisel Humla Sjöstedt unik. Metoden är uttänkt i varje detalj och har fått god respons bland sina utövare. Hon är vattengymnastikledare, innovatör och entreprenör med fokus på individens behov.

Varje måndag samlas en grupp medlemmar från Personskadeförbundet RTP-S i Dragongårdens varma bad i Upplands Väsby för att delta i ett vattengymnastikpass. Instruktör är Lisel Humla Sjöstedt som lär ut sin speciella friskvård.
– Det är en individanpassad träning som är viktig för människor inom RTP-S. Och jag försöker uppmuntra och stärka individens självförtroende. Träningen fyller många syften, säger hon.
Hon kallar sin egenkomponerade träning för en finurlig och filosofisk friskvård.
– Jag vill inte att alla i gruppen härmar mig som robotar. Jag visar och instruerar men jag står inte och gör samma övningar framför gruppen. Jag vill att var och en ska äga sin egen träning och att rörelserna måste komma inifrån individen, säger Lisa Humla Sjöstedt.
Lisa rör sig och är mycket aktiv när hon står bredvid bassängen i simhallen men hon är mån om att deltagarna i gruppen skapar sitt eget rörelseschema.
– Om jag lägger till att de ska sparka framåt med ena benet och därefter förflytta sig till höger fokuserar de på sin koordination. De hamnar i nuet och tänker inte på något annat. Jag vill skapa en känsla av att ”här är jag och jag kan”.

Lisel Humla Sjöstedt.
Foto: Jonas Jönsson

Det var inte självklart att Lisa skulle bli gyminstruktör. Hon jobbade några år som ekonom på Riksbanken och där hade de anställda tillgång till en inomhusbassäng. Lisa började leda gympapass i bassängen och blev ordförande i bankens idrottsförening.
När hennes avdelning på banken tvingades lägga ner fick hon och hennes kollegor en förfrågan om att börja jobba på Skatteverket. Alla sa ja utom Lisa. Hon började istället på en friskvårdsutbildning.
– Det var superintressant och därefter började jag lära ut till andra vad jag hade lärt mig.
Det var under en elevs friskvårdspass hon fick idén till sin metodik.
– Min elev sa de instruktioner som jag hade lärt ut. Jag hörde mina ord från en annans mun. Och jag blev arg för jag ville göra övningen på mitt sätt. Man ska inte ge order utan man ska göra övningar på sitt eget sätt, säger hon.
Responsen bland RTP-S medlemmar har varit positiv. Hennes friskvårdsmetodik är bra för hela kroppen samtidigt som deltagarna är väldigt fokuserade.
– Det är helt fantastiskt. Med hennes nya metod blir det aldrig statiskt, det känns som ett lyft att hålla på med detta, säger Bengt-Erik Johansson som i flera år gått på vattengymnastik.

Lisa Humla Sjöstedt har många idéer och vill utveckla friskvård till nya nivåer. Hon arrangerar vattengympa, gympa på land, sittgympa, hiphop gympa, Ai chi och ansiktsgympa. Hon har även en blogg och en pod. Hon är en friskvårds innovatör och entreprenör. Det är svårt att sätta en titel på henne.
– Jag vill fortsätta att utveckla friskvården. Och jag trivs med detta. Jag vill åldras med att jobba med detta. Det håller mig frisk.
Hon avslöjar sitt nästa projekt.
– Det är många som inte orkar eller har möjlighet att ta sig till ett gym eller till en bassäng. Jag skulle vilja börja med att skapa träningspass online, så kan de som vill göra sina övningar samtidigt som de tittar på mig i direktsändning. Där finns det en potential, säger Lisa Humla Sjöstedt.

Text: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 29, 2023

Det nya färdtjänstavtalet visar på stora förbättringar

Det nya färdtjänstavtalet, som började gälla den 1 april, innebar fler aktörer och en högre ersättning till taxibolagen. Det…
Nyheter
maj 26, 2023

Elever med nedsatt rörelseförmåga känner sig inte integrerade

”Det finns stora problem kopplade till inkludering i gymnasieskolan. Det är en mycket liten andel av eleverna som upplever…
Nyheter
maj 25, 2023

Funktionsrätt Sverige i rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter

Enligt SCB har lite mer än hälften, 52 procent, sysselsättning bland personer med funktionsnedsättning i åldersgruppen 16-64 år. I…