Nyheter > Få taxibilar och chaufförer i pandemins spår

Få taxibilar och chaufförer i pandemins spår

maj 9, 2022

Coronapandemin har fått färdtjänsten att gå i sank. Få taxibilar och inga taxichaufförer försvårar för framför allt funktionsnedsatta. Birgitta Flognfeldt är kritisk:
– Det är en katastrof. Jag tvingas boka en taxi med två timmars marginal för att känna mig säker på att få en taxi.

När coronapandemin drog in över Sverige med kraft under våren 2020 lamslogs stora delar av samhället. För taxibranschen blev pandemin ett dråpslag. Folkhälsomyndigheten rekommenderade att man skulle hålla sig isolerad och begränsa det tillåtna antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Eftersom inga människor vågade sig ut så dog i praktiken hela branschen. Taxiföretag gick i konkurs och de stora taxibolagen tvingades säga upp chaufförer. När restriktionerna hävdes under hösten 2021 fanns få bilar eller chaufförer att tillgå. De tidigare chaufförerna hade skaffat sig andra yrken och de tidigare taxibilarna var sålda. Bristen på bilar och chaufförer påverkar funktionsnedsatta hårt.
– Jag bokar aldrig taxi under högtrafik, men när man har ett läkarbesök så går det inte alltid att styra vilka tider man får. Jag tvingas boka en taxi med två timmars marginal för att känna mig säker på att få en taxi, säger Birgitta Flognfeldt som sitter i Funktionsrätt Stockholms läns samverkansråd för trafikförvaltningen, Resursgrupp färdtjänst inom Trafikförvaltningen för Funktionsrätt Stockholms Län och RTP-S Färdtjänstkommitté.
Det är inte bara taxiresor som strular utan det gäller även för rullstolstaxi och bårtaxi. Och det kommer att ta tid att återgå till det mer normala tillståndet inom taxibranschen.
– Det saknas 1000 bilar i Stockholms län och det saknas också elektroniska komponenter som måste installeras i taxibilarna. Det tar nio månader för att beställa och få fram en ny taxibil, säger Birgitta Flognfeldt och understryker att Sektion Färdtjänst inom Trafikförvaltningen ständig har en dialog med taxibolagen för att försöka lösa dessa problem.
Frågan är hur man ska tänka när man nu ska beställa färdtjänsttaxi.
– Det gäller att man har en lång framförhållning. Undvik att åka före klockan 09.00 för då är det många skolresor som beställs samt att fler privatpersoner har börjat åka taxi igen. Och undvik tiderna under högtrafik mellan klockan 15.00-19.00, säger hon.
Hur ser framtiden ut för färdtjänsten i Stockholms län?
– Det är ingen som kan svara på den frågan. Inte ens politikerna i Stockholm kan svara på det. Situationen som är nu kommer att pågå ett bra tag. Det är här och nu som gäller. Pandemin har satt käppar i hjulet för de som använder sig av färdtjänsten, säger Birgitta Flognfeldt, men påpekar samtidigt att hon skönjer en liten förbättring för hon tycker att det från januari månad i år har börjat bli bättre på grund av att det har kommit ut fler taxibilar och att det anställts fler chaufförer.

 

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
maj 30, 2023

Det nya poddavsnittet handlar om Järvaveckan

Nu finns ett nytt poddavsnitt tillgängligt för allmänheten. Denna gång handlar podden om hur Järvaveckan startade och hur Funktionsrätt…
Nyheter
maj 29, 2023

Det nya färdtjänstavtalet visar på stora förbättringar

Det nya färdtjänstavtalet, som började gälla den 1 april, innebar fler aktörer och en högre ersättning till taxibolagen. Det…
Nyheter
maj 26, 2023

Elever med nedsatt rörelseförmåga känner sig inte integrerade

”Det finns stora problem kopplade till inkludering i gymnasieskolan. Det är en mycket liten andel av eleverna som upplever…