Nyheter > En skönsjungande vattengympaledare inspirerar RTP-S medlemmar

En skönsjungande vattengympaledare inspirerar RTP-S medlemmar

juli 14, 2020

Karin Risberg har nyligen sjungit duett med Vince Gill i The Eagles, hon är bekant med Carlene Carter och hon har blivit hembjuden till Emmylou Harris. Hon pendlar till Nashville och sjunger med andra artister. Men hon står också vid poolkanten och inspirerar RTP-S medlemmar vid Beckombergabadet.

I ena hörnet av bassängen på Beckombergabadet följer en handfull medlemmar i Personskadeförbundet RTP-S de rörelser som Karin Risberg står och visar på land. De gör lugna och mjuka rörelser i vattnet samtidigt som det klingar ut musik med Svante Thuresson från en högtalare.
– Jag älskar att inspirera andra. Vi har alla varit med om olika saker i livet men här blir man sedd för den man är. Jag får här träffa så många fantastiska människor, säger hon.

Karin Risberg vid Beckombergabadet.

Karin Risberg har jobbat som vattengympaledare för RTP-S medlemmar i tre-fyra år och hon jobbar även som massage -och kroppsterapeut. Men hennes arbetsliv består långt ifrån av bara friskvård. Hon har en lång och gedigen karriär som artist som började redan som 13-åring att sjunga på olika ungdomsgårdar och soaréer i sin hemstad Skellefteå hamn.
När hon var 15 år deltog hon i en talangtävling i Stockholm och slutade på en fin tredje plats och hennes framgång rönte en hel del uppmärksamhet i lokalpressen i Skellefteå. Några år senare flyttade hon till Stockholm och började jobba som demosångerska, (låtskrivare och producenter använder demosångare för att sjunga in låtar för att sedan skicka låtarna till musikbolag och musikförlag). I mitten av 1980-talet fick hon förfrågan att sjunga in låten ”Stopp stopp stanna”. Låten deltog i Melodifestivalen och Karin Risberg gick snabbt från att vara okänd till känd. ”Stopp stopp stanna” slutade på en blygsam sjätteplats men karriären tog fart. Hon gav sig ut på turné och kort därpå blev hon kontaktad av den franske demonproducenten Jaques Morali som jobbat med världsartister som Eartha Kitt och Village People.
– Han letade efter en ny artist som han ville lansera. Och han ville ha mig och mitt artistnamn blev Angel Blue. Jag begav mig till Frankrike och spelade in the Doors gamla låt Light my fire men i ett högt tempo. Jag gjorde flera tv-shower inför miljontals av tv-tittare, säger Karin Risberg.

Men producenten blev sjuk och avled av sviterna och för Karin Risberg var det bara att åka hem till Sverige igen. För att försörja sig tog hon jobb på kontor och i affärer, men musiken gav hon aldrig upp. Karin Risberg fortsatte att sjunga, turnera och samarbeta med olika artister. Hon skrev en låt om hennes alter ego Angel Blue, med ett visst budskap:
– Det gäller att aldrig ge upp utan bred ut dina vingar och flyg så högt du kan. Ge aldrig upp hoppet, säger hon.
Och det är ett motto hon har följt. Nu under de senaste åren har karriären fått en ny skjuts framåt. För tre år sedan åkte hon till Nashville för en kompis hade ordnat så hon skulle få sjunga med duktiga musiker i bandet the Time Jumpers. Samma kväll stod även sångaren Vince Gill i The Eagles på scen och de sjöng en låt tillsammans. Under vistelsen i Nashville träffade hon John Mc Tigue III som hon numera är förlovad med. John är även trummis i legendaren Emmylou Harris kompband så de blev en gång hembjudna till Emmylou Harris som bor i Nashville.
– Det var knytkalas och jag tog med mig svenska pepparkakor. Och de gick åt snabbt, säger Karin Risberg med ett skratt.
Karin lärde även känna Carlene Carter, som är dotter till June Carter. Och hon har varit med i två shower med Carlene Carter.
– Jag åker nu fram och tillbaka till Nashville hela tiden. Jag känner mig hemma där och jag drömmer om att få flytta dit. Jag har alltid känt att countrymusiken står mig närmast, säger hon.

Nyligen gav hon också ut en platta med sju egna låtar. Och under våren har hon varit ute på turné med tidigare The Bopperssångaren Peter Jezewski. Med showen Man in black gestaltar hon June Carter samtidigt som Peter Jezewski är Jonny Cash. Trots att Karin Risberg har passerat 50 år är hon mer aktuell än någonsin.
– Jag mår som bäst nu. Jag lever min dröm, säger hon.
Trots att hon umgås och träffar musiklegender och stora stjärnor trivs hon att stå vid poolkanten vid Beckomberga badet.
– Det spelar ingen roll om det är 5000 eller fem personer i publiken. Jag gör alltid mitt bästa. Och när jag jobbar med vattengymnastik så jobbar jag med rörelserna till musik. Musik är alltid närvarande. Jag börjar min vecka med Beckomberga och det är fantastiskt att få börja veckan med så fantastiska människor. Får jag röra mig i båda världarna som artist och som gympaledare så mår jag som bäst, säger Karin Risberg.
Text: Jonas Jönsson

Fakta/Karin Risberg
Civilstånd: Förlovad med John Mc Tigue III
Har två barn, Elsa och David.
Bästa egenskap: Tålamod
Sämsta egenskap: Rastlös
Motto: Om man spottar tillräckligt länge på en stor sten så blir den blöt till slut
Aktuell: Skivan ”Something good” och turné med Peter Jezewski

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
juni 19, 2024

Förbättrad ersättning inom personlig assistans

Riksdagen kräver förbättringar av både ledsagning och schablonersättningen inom personlig assistans. Läs mer på Hejaolika.se…
Nyheter
juni 18, 2024

Nytt utredningsförslag innebär hårdare krav för att ha rätt till sjukpenning

För två år sedan tillsattes en utredning för att utvärdera reformer som införts i sjukförsäkringen. Nu är utredningen klar…
Nyheter
juni 14, 2024

Må bättre med grönska inpå husknuten!

Människors psykiska hälsa förbättras av grönska nära hemmet. Det visar en stor befolkningsstudie. Grönska i närheten ger minskad stress,…