Nyheter > Emma ska hjälpa personer som har drabbats av förvärvad hjärnskada

Emma ska hjälpa personer som har drabbats av förvärvad hjärnskada

oktober 10, 2019

Inom Region Stockholm finns numera en stroke- och hjärnskadevägledare som ska ge råd och vägledning för de som drabbats av en stroke eller hjärnskada. Vägledaren heter Emma Schött.

Sedan slutet av maj jobbar Emma Schött som stroke- och hjärnskadevägledare på Danderyds sjukhus. Hon är anställd inom öppenvården på Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken Stockholm. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen är uppdragsgivare och uppdraget ingick tidigare i Habilitering och hälsas verksamhet. Emmas huvuduppgift är att ge råd och stöd till både patienter och anhöriga.
– Jag ska försöka nå ut till drabbade och närstående. Jag ska hjälpa till med vart man kan vända sig inom vården och vid behov initiera kontakt med vård- och omsorgsgivare och andra huvudmän. Det kan till exempel vara att bistå med att ta kontakt med husläkare eller patientförening. Jag kan också ge råd om man upplever att man inte får rätt hjälp från kommunen, säger hon.
Efter att ha blivit drabbad av en stroke eller hjärnskada finns goda utsikter att få fortsatt rehabilitering efter sjukhustiden. Första tiden hemma har man tillgång till neuroteam som kan göra hembesök.
– När rehabiliteringen är avslutad så kan jag hjälpa till att hitta nya vägar för att få hjälp. Jag kan informera om vilka rehabiliteringsmöjligheter som finns och vägleda så att de hamnar rätt. Det finns möjlighet att få rehab långt tid efter skadetillfälle. Man kan till exempel med remiss söka till planerad specialiserad neurologisk rehabilitering, säger Emma Schött.
En viktig del av hennes tjänst, som finansieras av Region Stockholm, är att hjälpa till att förmedla kontakt med andra som har hamnat i samma situation. Även vårdgivare ska kunna vända sig till vägledaren för frågor om vårdkedjan och vilka övriga stödfunktioner som finns i samhället. Vägledaren kan också vara behjälplig i enskilda ärenden och därför kan de som har behov, boka tid hos Emma Schött på Danderyds sjukhus. Allt stöd som hon ger är utan kostnad för patienten.
– Det finns flertalet resurser som inte utnyttjas tillräckligt. Jag ska bland annat se till att fler ska hitta rätt kontakter inom hälso- och sjukvården. Mitt uppdrag bidrar till att höja kunskapsnivån när det gäller konsekvenserna av en hjärnskada, säger hon.
Emma Schött vill att alla som drabbats av en stroke eller någon annan förvärvad hjärnskada som har behov av stöd kontaktar henne.
– Jag vill uppmuntra personer att höra av sig. För mig känns det som en spännande utmaning att hitta rätt vägar och hjälpa de som har drabbats. Det är en chans för mig att lära mig mycket om samhället och få ökad kunskap om hur det är att leva med en hjärnskada, säger Emma Schött.

Emma Schött.

Text och foto: Jonas Jönsson

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
april 12, 2024

Filmkomikern Harold Lloyd gjorde stunttrick på film med bara åtta fingrar

När Harold Lloyd ska ta några pressbilder inför sin nya stumfilm exploderar en bomb, som han tror är en…
Nyheter
april 11, 2024

Personer med funktionsnedsättning ska inkluderas på arbetsmarknaden!

Funktionsrätt Stockholms län arrangerade nyligen ett panelsamtal som handlade om att personer med funktionsnedsättning ska ges rättvisa möjligheter till…
Nyheter
april 5, 2024

Kom och prova häftiga produkter i Frösundavik!

På lördagen den 13 april klockan 11:00-16:00 arrangeras en minimässa om utomhushjälpmedel i Frösundavik. Då kommer det finnas möjlighet…