Foto: Jonas Jönsson. Mats-Erik Bjerkefors är idrottsinstruktör för projektet "Driv"
Nyheter > ”Driv” ska förbättra livsvillkoren för ryggmärgsskadade

”Driv” ska förbättra livsvillkoren för ryggmärgsskadade

november 17, 2023

Personer med funktionsnedsättning har sämre livsvillkor, levnadsvanor och hälsa jämfört med personer utan funktionsnedsättning. Projektet Driv ska skapa förutsättningar för att personer med rörelsenedsättning ska kunna ta bättre hand om sin egen hälsa.
– Det är härligt att se när de som deltar gör framsteg. Jag blir själv glad när det sker, säger Mats-Erik Bjerkefors, idrottsinstruktör i projektet.

Har du en ryggmärgsskada och är lite äldre eller har du levt längre med en ryggmärgsskada? Om ja, då är projektet Driv något för dig!
– Det uppstår en hel del komplikationer bland de som har drabbats av en ryggmärgsskada. De rör sig inte lika mycket samtidigt som de kanske äter lika mycket som före skadan och då går de upp i vikt. Efter en tid kan de drabbas av till exempel axelproblem och sårproblem. Denna grupp har ett stort behov av stöd, säger Mats-Erik Bjerkefors, som har jobbat på RG Aktiv Rehabilitering (RG) på Bosön sedan 30 år tillbaka.
Studier visar att personer med ryggmärgsskada och liknande diagnoser drabbas tidigare än den övriga befolkningen av olika åldersrelaterade sjukdomar. Därför är målsättningen med projektet att inspirera, motivera och ge tips och hjälp till ryggmärgsskadade så att de får ett mer aktivt och friskare liv.
Projektet Driv är indelat i fyra delar. Första delen är träningspass som sker ”live” på webben. Andra delen är inspelade träningsprogram som går att använda efter eget tycke. Den tredje delen är en digital studiecirkel som pågår under 10 veckor med både fyspass och föreläsningar om kost/vikt, stress och återhämtning. Den lärde delen innefattar digitala träffar där deltagarna diskuterar med varandra och lyssnar på föredrag som berör hälsorelaterade ämnen.
– Målet är att denna grupp ska få en ökad livskvalité och att de ska få bättre förutsättning att ta hand om sin hälsa. Vi vill nå ut till folk över hela landet och framför allt till de som inte har samma förutsättningar som de som bor i storstäder, säger Mats-Erik Bjerkefors.
– Det funkar jättebra att ha pass och föreläsningar online. Webben är ett underskattat verktyg, tillägger han.
Så här långt har cirka 50 personer deltagit i kursen och över 500 i liveträningen. Projektet Driv är ett samarbete mellan Stiftelsen Spinalis och RG Aktiv Rehabilitering och är finansierat av Allmänna Arvsfonden och beräknas pågå fram till 30 september 2024.
Hur har responsen varit bland deltagarna?
– Många har uppnått sina mål och jag är överraskad över att de har uppnått så bra resultat. Det är härligt att se när de som deltar gör framsteg. Jag blir själv glad när det sker. Vi har fått höga betyg av de som medverkat, säger Mats-Erik Bjerkefors.
Hur anmäler man sig till projektet Driv?
– Det gör man via vår hemsida. Men vill man bara använda sig av träningsprogrammen så är de öppna och tillgängliga på webben för alla, säger han och påpekar att det inte kostar något att delta i vare sig kursen, föreläsningar eller träning.
Efter projekttiden ska en serie träningsfilmer och föreläsningar samt ett handledarmaterial finnas. I dagsläget ligger 18 träningsvideos ute. I juni lanserade DRIV också ”Träningsbanken” där man hittar anpassade övningar som man kan göra hemma. Syftet är att materialet ska ”komplettera ordinarie vård och rehabilitering och andra befintliga träningsmöjligheter”
– Spinalis är huvudansvarig för projektet och efter projektets slut ska alla videopass finnas på deras hemsida. De digitala studiecirklarna kommer också att leva vidare genom att studiecirkelledare utbildas. Vi på RG Aktiv Rehabilitering ser en stor potential i detta då det kan komplettera RGs ordinarie kursverksamhet, säger Mats-Erik Bjerkefors.

Fakta/Projektet Driv
Projektet drivs av Hanna Isaksson, projektledare och folkhälsovetare, Anna-Carin Lagerström, fysioterapeut, hälsopedagog och kostrådgivare samt Mats-Erik Bjerkefors, idrottsinstruktör.
Projektets hemsida för att anmäla sig: https://spinalis.se/driv/
Träningsbanken: https://spinalis.se/traningsbanken

Dela inlägg

Relaterade inlägg

Nyheter
september 18, 2024

Har regeringen lyssnat på nödropen från funktionsrättsrörelsen?

Hejaolika.se uppmanar alla att skriva in 19 september 2024 klockan 15.00 i kalendern. Då drar webbinariet ”Vad är bra…
Nyheter
september 17, 2024

Delta på årets Neurodag med fokus på anhöriga

På årets Neurodag sätts fokus på dig som är anhörig. Alla är välkomna. Du behöver inte vara medlem i…
Nyheter
september 16, 2024

Funktionsrättsfrågor lyste med sin frånvaro

Statsminister Ulf Kristerssons tal vid Riksdagens öppnande i förra veckan ökar oron för funktionsrättsfrågorna. Läs mer på Hejaolika.se…